34 °C

Екоинспекцията в Хасково с незаконен служебен паркинг на тротоара

Служебният паркинг на РИОСВ Хасково на ул. “Добруджа” върху тротоара пред инспекцията, е незаконен. За изграждането му няма издадено разрешение от общината, която е собственик на улицата и прилежащите тротоари. Това заяви секретарят на общината Биляна Димитрова след запитване от Haskovo.net.

За да се позволи паркиране върху тротоара според закона за движение по пътищата трябва да има разрешение от собственика на пътя и да са спазени определени изисквания.

Паркингът на РИОСВ е в нарушение на две от тях – паркираните коли да са успоредно на движението (в случая те са перпендикулярно), както и да има разстояние от поне два метра до сградите. Паркираните служебни коли на екоинспекцията са оставили свободно пространство на тротоара за пешеходци, но откъм страната на уличното платно.

Повод за запитването на Haskovo.net за този паркинг бе сигнал на възмутена майка, която не успяла да мине оттам с количката с едномесечното си бебе. “Кой е разрешил да се направи паркинг върху тротоар”, попита в редакцията Ваня Иванова. Тя трябвало да слезе на платното, защото пък отсрещният тротоар, също много стеснен за пешеходци, в този момент бил зает от паркиран огромен джип. “Откъде да мина с детето? Ако кметът е разрешил там паркинг, да дойде да ни пренесе с детето на гръб”, ядосваше се младата жена. Тя допълни, че трябвало да слезе с количката на уличното платно, където пък шофьорите я ругаели. „И са прави, детската количка няма място на пътното платно“.

От общината са категорични, че в протоколите на комисията по транспорт няма данни за разрешаване на паркинг там, нито пък в “Тролейбусен транспорт”.

Шефът на РИОСВ Хасково Димитър Илиев беше изненадан да научи, че служебният им паркинг е незаконен. Той обаче заяви, че не са го правили те, нито пък са слагали табелата “Служебен паркинг”. “Така го заварихме, когато се нанесохме в тази сграда преди повече от 15 години”, обясни Илиев.

Той допълни, че имат портиер, който е натоварен със задължението да следи за реда при паркирането пред инспекцията. “Но той от няколко дни в отпуск и може би това е причината за безразборно паркиране, задръстване на тротоара и сигналът до вас”, предположи Илиев.

Той допълни, че ще вземат мерки за узаконяване на служебния паркинг и привеждането му в съответствие със законовите изисквания.

Тодор Кръшков 


20 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини