30 °C

Подпорна стена рухна в двора на училище„Паисий“, спортната площадка пропада

Училищният двор, подпорната стена и спортната площадка до салона на едно от най-големите училища в Хасково - „Св. Паисий Хилендарски“, са на път да се сринат съвсем. С молба за съдействие в Haskovo.net сигнализираха разтревожени майки от квартала. Жените описват окаяното състояние на спортната площадка, която е любимо място за малчуганите от близките махали да карат колело или да играят на гоненица и топка, понеже пространството е заградено и безопасно. Заради бетонните късове, които се отцепват от стълбите на площадката обаче възрастните са забранили категорично на малките да стъпват в училищния двор.

Най-проблемните места са оградени с жълта сигнална лента, за да се ограничи пространството.

От години проблемът с разрухата непрекъснато притиска директорката Нина Стайкова и екипа й, които търсят начин да се справят, но са с вързани ръце заради огромната сума, необходима за ремонта и която училището няма как да извади от бюджета си.

Вътре в училището е чисто, подредено, приятно и уютно, но отвън - гледката е като след тежко заметресение. Фасадата на училището е в пукнатини. Части от северната подпорна стена на места са паднали в двора на школото. За да не пострада някой е оградена с телено препятствие, краищата на което са заключени с катинар. Проблемите идват оттам, че и улицата над училището, както и самото школо, са строени върху насип, с времето заради слягането проблемите се трупат. „Това е така от години. От три години пиша докладни до общината. Писала съм и до МОН“, разказва Нина Стайкова. В края на 2016-та със съдействието на настоящия министър на образованието, тогавашен главен секретар на МОН Красимир Вълчев, в крайна сметка училището получава 60 000 лева помощ. „Благодарна съм за съдействието, въпреки че парите не са достатъчни да решим цялостно проблема“, казва директорката. С получената сума школото ще дофинансира укрепването на подпорната стена, за което ще помогне и общината. Вече има избран изпълнител с обществена поръчка и работата ще започне скоро.

Остава обаче проблемът с двора и спортната площадка, които са с обща площ 14271 кв.м. Според разчетите за ремонта на това голямо пространство са необходими около 400 000 лева, посочва директорката. Толкова много пари няма как да се отделят от бюджета на школото, който е около 1,2 млн.лв. годишно. Издръжката за материалната база е по 25 лева на дете годишно, което прави около 17 000 лева. В училището учат 670 деца, от които повече от 30 са със специални потребности. За трудно подвижните деца има изградени четири рампи за лесен достъп до сградата на школото, освен това с такива са оборудвани и тоалетните по етажите. Училището поддържа в кадровия си състав и специалисти-логопеди, психолози. Целият този ресурс е подсигурен от собствените средства, няма как да отделим пари и за ремонт, допълни Нина Стайкова.

„Няма как да реагираме в момента. Сумата е доста сериозна. Укрепването на стената е действително наложително, но за спортната площадка и двора няма как да помогнем. И аз съм играл като дете в двора на училище „Паисий“ и много добре си спомням колко просторен и хубав е той. Съжалявам за настоящата ситуация, но общината няма как да реагира. Капиталовите ни разходи са общо 3 млн. годишно. Обектите, които се нуждаят от подобни ремонти са много и затова ги отсяваме приоритетно. В момента няма и подходяща програма, по която бихме могли да кандидатстваме за толкова мащабна сума, която е необходима за ремонта на проблемните участъци в училище „Паисий“, коментира проблема заместник-кметът Евгени Консулов. Все пак обаче той посочи, че това не означава, че темата отпада от дневния ред на администрацията и ще се мисли какво може да се направи, за да бъде помогнато.

Красимира Славова


13 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини