От х:

Днес в x:

В сезона на сливовата: материалът слаб, ракия става и от домати

Изображение 1 от 5

    Слабо. Така описа положението с домашната сливова Илия Данчев, който бе заредил два казана с почти 350 кила джибри. Вместо очакваните 60-65 литра обаче тънката струйка на казана пуснала само около 50 кила.

    “Сливата е капризен материал. Сложих в три варела, в двата джибрите паднаха на дъното, в третия не. А не можеш да чакаш, защото материалът изветрява. Затова ги сложих в казана”, обясни мъжът. И допълва: ”Истината е в гроздето. Там няма какво да се обърка”.

    Илия Данчев има висока квалификация във варенето на домашна. Преди двайсетина години бил в Либия, по времето на Кадафи, и дори там не се отказал от страстта по домашната.

    “Направихме ракия от фурми. Получи се. После правихме и от домати”, смее се мъжът. И не крие рецептата – 5 кг. доматено пюре, 5 кг. ориз, 1 кг. мая, 50 кг. захар и 150 литра вода.

    На въпрос какво се получава от това, отвръща кратко: помия. И обяснява, че ако не се направи преварка, ракията няма нужда от мезе, защото си мирише на домати. При преварката обаче миризмата изчезвала и напитката ставала сносна. За всеки случай обаче препоръчва първото питие вечер да е друго и евентуално едва след това да се посяга към доматена ракия, когато вече по-малко се усеща вкусът й.

    Илия Данчев е единственият клиент днес на казана във вилната зона на квартал Изток. Собственикът на казана пък въздиша по старите времена, когато върволицата почитатели на домашната не секвала, имало и списък с чакащи. “Сега от четири казана работят само два, и двата са на Илия”, казва той.

    Според информирани допреди 10-15 години в Хасково през лятото са димели над 40 ракиени казана, сега са едва 7-8, поне законните.

    Явно и тази отколешна традиция замира, смятат хасковлии.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      00
      001
      11 0
      16:45, 10 авг 2017
      Не знам що за майстор е но сливата се следи със захаромер падне ли на нула вариш и никога не са ми падали джибри на дъното това се случва само при грозде и синя слива джанка паднели на дъното значи си закаснял и част от алкохола е заминал
      • Я
        Я
        1 -3
        23:02, 10 авг 2017
        Като не си изчакал, как знаеш, че част от алкохола е заминал? Най-много да изветрее метиловата съставка, което в никакъв случай не е лошо.
    • 2
      00
      001
      2 0
      23:34, 10 авг 2017
      А може би най-много от чакане да текне вода!!!!!!!!! Май май не сте наясно с нещата но пробвайте и сам ще се убедите.
      • ЯМ
        Я масторе
        0 -1
        23:47, 10 авг 2017
        Хайде Вие, като сте толкова на ясно да обясните как с този хипер точен уред захаромер измервате, че ферментацията е свършила. Имаме, да приемем за по-лесно три съставки захар, вода и спирт. Едната е константа, едната намалява, а другата се увеличава. Какво мери плътномерът?
    • 3
      00
      001
      1 0
      00:11, 11 авг 2017
      Ами ако се поразровиш да прочетеш малко из интернет ще разбереш че захарността трябва да падне на 0 % точно за това се използва захаромер а иначе колкото и захар да има преври ли джибрата вече не сладни но да опитваш е доста примитивен метод
      • ЯМ
        Я масторе
        0 -1
        00:50, 11 авг 2017
        Интернет казва:
        Хидрометърът (захаромерът) е уред с който се имерва плътността на бирената мъст (гроздовата мъст) преди засяване с дрожди и преди старта на ферментацията. За бирата това е един от най-важните показатели - това е т.н. екстракт (начален екстракт). За виното - това е показателят който определя дали гроздето е било с достатъчна захарност или се нуждае от подсилване със захар (неодобрена еноложка практика). По време на ферментацията показанието на хидрометъра (захаромера) спада с времето - за вино до 0 и даже под 0, за бира - до 2-3% за лагери и до 3-5 за ейлове. Хидрометър и захаромер е едно и също нещо. Но по-правилно е да се нарича хидрометър, тъй като мери плътност, а не конкренто захари.

        Колкото повече спирт се получава при ферментацията, толкова плътността на разтвора пада, но това не значи, че всичката захар е била превърната в спирт. Нормално е да се достигнат стойности по 0 за захаромера, но с домашен или любителски няма как да бъдат отчетени, освен ако не са от руските комбинирани, които са по-широки в този диапазон. Изводът е, че по-голяма загуба може да има от бързане, отколкото от чакане. Практически също съм го проверил и по двата метода.
    • 4
      Ра
      ракиджия
      1 -1
      08:04, 11 авг 2017
      В КОНУШ има страхотен казан не варете ракия в ТРАКИЕЦ при този мошеник.
    • 5
      00
      001
      1 -1
      10:50, 11 авг 2017
      "край на ферментацията
      Често срещан проблем е установяването на края на ферментацията. Много стопани, които за първи път се наемат със задачата да произведат ракия от плодовете на домашната си градина, се питат как да познаят готова ли е кашата за изваряване. Официалният отговор е да се потопи захаромерът в течността и щом показва 0% захарност, значи е готова." това е цитат от статия в интернет . В заключение на моите коментари бих казал че може да се чака грозде и синя слива но никога какъвто и да било друг плод ако искате да изкарате това на което се надявате.!!!
    Последни новини