От х:

Днес в x:

44 екипа в областта ще връщат в училище напуснали деца

Изображение 1 от 3

    44 екипа за съвместна работа са формирани в област Хасково с цел реализиране на идеята на правителството за присъствие на всяко дете в клас през новата учебна година. Това стана ясно днес по време на работна среща, проведена в областната администрация в Хасково. В работата й участваха областният управител Станислав Дечев, един от заместниците му Ангел Божинов, началникът на РУО Хасково Красимира Джисова, представители на общините от областта, директори на училища, образователни експерти.

    Сформирането на т.нар. екипи за обхват е в изпълнение на решение на МС за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното образование, родени между 2001 – 2012 г., да посещават училище. Екипите, които ще работят с всяко дете индивидуално, включват представители на РУО Хасково, общините, Социално подпомагане, МВР. Към тези експерти, според спецификата на случая, ще се включват още медиатори, кметове на населени места, социални работници, представители на различни служби, имащи отношение към конкретния проблем. Числеността на екипите е различна. Всяка община е разделена на райони, а във всеки район ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково - 13, в община Димитровград екипите са 8, в Харманли- 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5 екипа, в община Свиленград - 3, в Любимец – 2, в Минерални бани и Симеоновград ще работи по един екип.

    Утре е поредната работна среща в МОН. От ведомството вече са разработили портал , който ще има директна връзка с общините, ГРАО, Социално подпомагане и МВР. На тази платформа ще се качват данните за всички деца в училищна възраст и ще може да се следи тяхното движение, промяна на населено място, училище, адрес и т.н. В момента образователните управления по региони подготвят данните за новата учебна година. Те ще подадат информация на общините за незаписаните ученици. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система.

    „Всички тези мерки се предприемат в интерес на децата, а не за да се санкционират родителите. Има частни случаи, които ние познаваме, по които общините работят отпреди, така че всички усилия ще са насочени към това децата да бъдат в клас“, обясни Красимира Джисова. Тя уточни, че първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември. „Предстои много работа, но със съдействието на всички институции ще успеем“, каза тя.

    Началникът на РУО Хасково напомни, че ще се завиши и контролът върху неизвинените отсъствия, ще се следи стриктно за присъствието във всеки час, категорична е тя.

    В началото на септември ще се проведе поредната работна среща в Областна администрация Хасково.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хаос и безумие
      29 -3
      16:46, 9 авг 2017
      Тъпотиите в тая държава нямат край, за Хасково са в стократен размер! То бива простотии бива, ама чак пък толкоз събрана в община и област, нийде няма на света. И облстния и кмета не стават за нищо.
    • 2
      Ив
      Иван
      6 0
      22:14, 9 авг 2017
      Хахахахахахахахахахахахахахахахахахаха,палячовци!!!!
    Последни новини