От х:

Днес в x:

Toyota и Mazda ще правят заедно електромобили

Японските компании Mazda и Toyota подписаха споразумение за сътрудничесство, което предвижда съвместно развитие на иновационни технологии, в това число и електрически силови агрегати. Договорът предвижда и построяването на общ завод, който ще се намира на територията на САЩ, съобщава Automotive News.

В рамките на новота сделка Toyota ще получи 5% от акциите на Mazda, а на свой ред Mazda ще вземе 0,25-процентов пакет от акциите на патрньора си. Сътрудничеството между компаниите предвижда още съвместна разработка на информационно-развлекателни системи, на технологии за общуване между автомобилите, на електромобили и на системи за безопасност.

Партньорите ще изградят и предприятие в САЩ, което ще може да произвежда до 300 000 автомобила на година. В завода ще работят поне 4000 човека, като производството на превозни средства в него ще стартира през 2021 г.

Към момента Toyota продава на територията на Северна Америка своя версия на Mazda2, която носи името Yaris iA. Според новата сделка между двата японския производителя, Mazda ще получи правото да предлага на вътрешния пазар собствени версии на лекотоварните автомобили на Toyota.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини