От х:

Днес в x:

Съобразителността на млад шуменец предотврати ало измама. Криминалисти отново: Спрете да давате пари на непознати ​

Снощи, около 18 часа, 24-годишен мъж от Шумен сигнализирал в полицията, че неволно е бил въвлечен в измамна схема. Пред служителите на реда той обяснил, че след като бил нает за куриер на документи, го изпратили на адрес в областния град. Там, през прозорец му били хвърлени лична и дебитна карта, както и сумата от 1 290 лв. Виждайки "пратката", която трябвало да достави, младият мъж се усъмнил, че вероятно става дума за измама и незабавно отишъл в районното управление. В хода на проведените първоначални полицейски действия било изяснено, че парите и документите са хвърлени от 75-годишен мъж, който е бил въведен в заблуждение, че съдейства за провеждането на операция за задържане на измамници. Разследването на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Служителите на реда не търсят съдействие от гражданите за предоставяне на пари във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници! Това за пореден път подчертават от МВР.

От Областната дирекция в Пловдив напомнят, че най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е "ПРОВЕЖДАНЕ НА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ И НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СУМА, КОЯТО ЩЕ ПОСЛУЖИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ". Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на "жертвата си" да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други схеми, като "пари за операция на близък", "пари за капаро за закупени климатици или друга техника", "пари за освобождаване на колетна пратка" и др.

Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите. Отново апелираме при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

В края на миналата седмица от свои жертви в Пловдив телефонните измамници са взели над 16 000 лева. В четвъртък след обяд 73-годишна жена и съпругът й били заблудени, че оказват съдействие на полицията при операция за залавяне на телефонни измамници и хвърлили през терасата си около 4 400 лева и над 460 щатски долара. На следващата сутрин престъпниците се свързали отново с възрастните хора и ги накарали да изтеглят всички спестявания от банковата си сметка. Изпълнявайки указанията им, мъжът и жената оставили близо 4200 евро на пейка в района на Сточна гара.  Пак в четвъртък по същия сценарий била излъгана и тяхна 87-годишна съгражданка, която пуснала през балкона на апартамента си сумата от 3000 лева. По двата случая са образувани досъдебни производства съответно във Второ и Трето районни управления.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини