От х:

Днес в x:

Общински глоби десет пъти по-високи от държавните, отменят ги

Хасковският административен съд отмени текстове в Наредбата за отглеждане на селскостопански животни в община Хасково, които регламентират глоби за пчелари, които не са спазили изискванията за разполагане на пчелините си. Това става по искане на Окръжна прокуратура.

Наредбата за отглеждане на животни в населените места на общината и извън тях бе приета през юли миналата година. В нея освен всичко друго се въвеждат и правила за разполагане на пчелини – отстояние от жилищни и административни сгради, пътища, други пчелини. При нарушение на тези условия Наредбата предвиждаше глоби от 100 до 1000 лева за физически лица и от 200 до 2000 за фирми. При повторно нарушение санкциите се удвояват.

Съдът обаче посочва, че условия за разполагане на пчелини са регламентирани в Закона за пчеларството, който се явява нормативен акт от по-висок ранг и общинските Наредби не могат да им противоречат. Там санкциите за същите нарушения са от 50 до 100 лв. за физически лица и от 200 до 300 лв. за фирми. При повторност санкциите също се удвояват.

Съдът взема под внимание и факта, че през април 2017-а Общинският съвет е гласувал промени в Наредбата за отлеждане на животни, като е променил размера на глобите така, че да съответстват на предвидените в Закона за пчеларството.

Магистратите обаче отбелязват, че в този закон не е предвидена възможност общините да регулират отглеждането на пчели с подзаконов акт, какъвто е Наредбата. Напротив, същият закон делегира правомощия на министъра на земеделието и храните да издаде Наредба, която да регулира неуредените в закона случаи.

Затова съдът приема, че Общинският съвет е гласувал този текст в Наредбата при липса на законова компетентност за това.

С решението си хасковският административен съд обявява за нищожен текста от Наредбата, засягащ глобите за пчеларите.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зл
    ЗЛАТКО
    3 -2
    18:07, 8 авг 2017
    Това са кошерите на нашия конушенски кмет -гордоста на герб.
Последни новини