От х:

Днес в x:

Страдате от депресия ? Намалете сладкото

Мисълта за кексче, покрито с пухкав ванилов крем, кара много хора да се усмихват, но изследователите са категорични, че в дългосрочен план любовта към сладкото ще превърне усмивката ви в гримаса, а причината ще ви изненада.

Учените откриха връзка между богатата на захари диета и най-често срещаните психични разстройства.

Световната здравна организация препоръчва на хората да намалят дневния прием на добавена захар до по-малко от 5%.

Британците обаче консумират двойно по-голямо количество, а американците дори тройно. ¾ от добавената захар идва от подсладени храни и напитки, като торти и безалкохолни. Останалата част – от преработени храни като кетчуп.

По-ранно изследване, публикувано през 2002, установи връзка между депресията и консумацията на захар в 6 различни страни. Изследователи от Колежа Байлор в САЩ, откриха, че високата консумация на рафинирана захар е свързана с по-висок риск от депресии.

Оттогава няколко други изследвания разгледаха връзката между захарта и последвалата депресия.

През 2011 изследователи от Испания откриха, че участници които приемат най-много купени печени продукти се характеризират с 38% повишен риск от развитие на депресия.

През 2014, учени изследваха връзката на заболяването с подсладените напитки и откриха повишен риск от разитие на депресия.

Друго изследване от 2015, включващо 70 000 жени също се натъкна на повишен риск от депресия при тези премали високи дози добавена захар.

Учените все още не са сигурни какво причинява депресията, някои обаче вярват, че в основата и стоят биологични промени.

Изследване с плъхове откри, че диетата богата на захари и мазнини намалява производството на протеина BDNF, който влияе върху растежа и развитието на нервните клетки в мозъка. Смята се, че този протеин е намесен и в развитието на депресията и тревожността.

Друга възможна причина с биологичен произход са възпаленията. Богатата на захари диета увеличава възпаленията – защитна реакция на тялото, насочена обикновено срещу микроорганизми и чужди вещества.

И макар обикновените признаци на възпаленията, като зачервяване, да се далеч от разстройствата на настроението, симптомите, които ни държат в леглото с настинка си приближават много повече до тях. Те често включват липса на енергия и неспособност за концентриране.

Изследване твърди, че има връзка между възпаленията и разстройствата на настроението, поне в някои случаи.

Допаминът е един от виновниците. Друго проучване попадна в новините с твърдението, че сладките храни водят до пристрастяване, подобно на кокаина.

Това вероятно се дължи на ефекта на допамина. Допаминът влияе на настроението. Пристрастяването е свързано с повишен риск от разстройства на настроението.

Консумацията на захар е свързана със състояния като затлъстяване, което на свой ред влияе на настроението.

Би могло да се наблюдава и обратното явление: лошото настроение може да накара хората да променят диетата си. Подсладените храни се използват за подобряване на настроението в краткосрочен план.

Лошото настроение и тревожността могат да направят обикновени задачи като пазаруването и готвенето толкова трудни и изтощителни, че засегнатите да започнат да ги избягват. Те биха предпочели да заложат на полуфабрикати и храни от вериги за бързо хранене – богати на захари.

Аника Кнупел и колегите и от Лондонския университетски колеж решили да използват приема на захар от подсладени храни и напитки, за да предскажат нови и повтарящи се нарушения в настроението на група британски държавни служители.

Те искали да установят дали промените в настроението правят хората по-склонни да заложат на подсладени храни и напитки.

Открили, че здравите мъже, консумирали над 67 грама захар, се характеризират с 23% по-висок риск от развитие на разстройства на настроението 5 години по-късно, в сравнение с тези приемали по-малко от 40 грама захар.

Учените установили също, че мъжете и жените, страдащи от разстройство на настроението и консумиращи голямо съдържание захар, са по-застрашени от развитие на депресия 5 години по-късно.

Не били открити доказателств за обратния ефект: участниците не променили приема на захар след като вече получили симптоми на разстройство на настроението.

Въпреки откритията, редица въпроси остават без отговор – дали захарта ни прави тъжни, дали зясага по-често мъжете, отколкото жените, дали сладостта, а не самата захар обяснява наблюдаваните асоциации.

Едно нещо е сигурно, захарта увеличава риска от кариеси, диабет от 2 тип и затлъстяване. Отказът от нея е добра идея, без значение дали води до разстройства на настроението.

Източник: theconversation.com
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини