От х:

Днес в x:

Чехия увеличава числеността на въоръжените си сили

Чехия ще увеличи с около 30% - на 30 000 души - числеността на въоръжените си сили в близките 5 до 7 години, съобщи вчера в Бърно министърът на отбраната Мартин Стропницки, цитиран от АФП. В момента въоръжените сили на страната с 10,5-милионно население, член на НАТО от 1999 г., наброяват около 23 000 души.

"През следващите пет до седем години трябва да увеличим броя на военнослужещите си до 30 000", заяви Стропницки на тържествена церемония по връчване на дипломите на новия випуск от военното училище в Бърно - втория по големина чешки град. "Понастоящем чешката армия е сред най-малобройните в Европа спрямо броя на населението си. Професиите, които се предлагат, са много разнообразни. Нуждаем се както от хирурзи и пилоти, така и от шофьори", отбеляза той.

Вчера министърът на отбраната и финансовият министър Иван Пилни обявиха, че разходите за отбрана постепенно ще нарастват, за да достигнат през 2020 г. 1,4% от брутния вътрешен продукт. Сега Чехия отделя едва 1% от своя БВП за военни разходи, при положение, че НАТО изисква 2% от членовете си.

В понеделник чешкото правителство упълномощи покупката през следващите години на 80 бронирани автомобила от италианския производител "Ивеко" и още 62 бронетранспортьора "Титус" на френската компания "Некстер", оборудвани с шасита на чешката фирма "Татра". Покупката възлиза на общо около 350 млн. евро.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини