От х:

Днес в x:

Шофьорите стават агенти на НАП по бензиностанциите

НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива. Идеята на данъчните е залегнала в нова наредба за фискалните устройства, публикувана за обществено обсъждане. Всички бензиностанции ще бъдат задължени да издават касови бележки с QR код, а всеки шофьор, който зарежда автомобила си, ще може с помощта на смартфона си да сканира кода и веднага да провери дали покупката му е отчетена в системата на НАП. Това става ясно в мотивите на Министерството на финансите, придружаващи проектонаредбата. Целта е да се стимулира гражданският контрол срещу сивия сектор, обясняват от МФ. 

С QR кодовете ще може да се участва в лотарията на НАП, обясни говорителят на приходното ведомство Росен Бъчваров пред "Сега". Все още обаче не е ясно как точно трябва да реагира будният гражданин, ако открие, че е заредил от некоректна към бюджета бензиностанция. Това ще бъде описано допълнително, каза Бъчваров. Планира се QR кодовете да станат задължителни от септември 2018 г. 

Промените, предлагани в наредбата, ще принудят компаниите от петролния бранш не само да въведат касови бележки с QR код, но и да направят цялостни нововъведения в системите и уредите, индикиращи пътя на горивото, количествата и оборотите. Всяка бензиностанция ще трябва да прелицензира електронната си система с фискална памет пред НАП и Българския институт по метрология (БИМ). Това според МФ се налага, защото инспекторите от двете ведомства са установили много случаи на манипулиране на уреди и умишлено прекъсване на връзките в системата, при което не се отчитат продажби на гориво и се избягва плащането на ДДС и акциз. 

Всяка бензиностанция ще трябва да изработи наново схема на връзките между касовите апарати, колонките и уредите за измерване на горивото в резервоарите, като тази схема трябва да бъде одобрена от НАП и БИМ. Схемата трябва да се съхранява във всяка бензиностанция и при поискване да бъде представяна на инспекторите, за да се сравни дали действителното положение отговаря на одобрената конфигурация. Отделно всяка промяна в схемата ще подлежи на допълнително одобрение. Затяга се и достъпът до устройствата и връзките. Само техници от оторизиран сервиз, притежаващи уникален сервизен ключ, издаден от производителя или вносителя, ще могат да пипат системата.

Електронните системи с фискална памет на бензиностанциите трябва да бъдат така програмирани, че при прекъсване на връзката между резервоарите, колонките и касовите апарати пистолетите за зареждане на колите автоматично да блокират. 

Наред с това в НАП трябва да се получава по електронен път информация за наличните горива при спиране на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива, без да се отчитат.

Предложените промени в наредбата се очаква да повишат приходите от ДДС в бюджета с 10%, което представлява приблизително увеличение със 150 млн. лв., пише в мотивите към проекта. По предварителни оценки еднократните разходи на бензиностанциите за изпълнение на новите изисквания ще бъдат около 122 млн. лв. Срокът е до края на септември 2018 г. 

ПЪРВИ РЕАКЦИИ

От Българската петролна и газова асоциация вече имат принципно становище по проекта. Според шефа на БПГА Андрей Делчев това е поредното изискване към "белите бензиностанции" - тези, които са изрядни към хазната. "Сивите обекти въобще не се интересуват от изискванията, а работят въпреки тях. Мерките трябва да се пренасочат към ведомствените бензиностанции", коментира той пред в. "Сега". От петролната асоциация не са правили изчисления какви инвестиции ще са нужни, за да отговорят на новите изисквания. Отсега обаче било ясно, че ако има инвестиция, то тя най-вероятно ще бъде калкулирана в крайната цена на горивата за потребителите.

"Премиерът обяви, че ще има закон за бранша, а такъв още няма. Оттам трябва да се тръгне", обобщи Делчев. На една от последните публични "срещи" на петролния бизнес и НАП шефът на "ЛУКойл България" Валентин Златев обяви, че всеки втори литър бензин е с неплатени данъци, а годишно това се равнявало на 1 млрд. лв. загуби за бюджета. "Когато Министерството на финансите признава, че около 40% от горивата са в сивия сектор, според вас има ли контрол?", запита риторично той и критикува приходната агенция, че проверява основно фирмите на светло. Шефът на НАП Бойко Атанасов тогава се защити: "Нека ползваме цифрите и фактите такива, каквито са. Искам да седнем на една маса, да извадим цифрите и да решаваме една и съща задача." 

ЧЕЛЕН ОПИТ

Междувременно на хоризонта се задава още едно нововъведение. Шефът на НАП Бойко Атанасов е бил наскоро в Сърбия, където борят измамите с горива с нанотехнологии и успехите са впечатляващи. При съседите от 2014 г. използват наномаркери за бензина и дизела и отчитат ръст на приходите от акцизи и ДДС, както и повишаване на качеството на петролните продукти, продавани по бензиностанциите. Възможно е да пренесем сръбския опит и у нас, става ясно от прессъобщение на МФ. Себecтoйнocттa нa нaнoмapкepa e 2.5 eвpo нa 1000 литpa, кoeтo прави пoлoвин cтoтинкa нa литъp гopивo.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини