От х:

Днес в x:

Коалиционната идилия между ГЕРБ и патриотите се пропука

Коалиционният мир между ГЕРБ и "Обединените патриоти" се пропука заради попълването на състава на важен държавен регулатор - Комисията за финансов надзор (КФН). ГЕРБ вчера се оказа единствената политическа сила, която подкрепи двамата кандидати за членове на КФН Румен Соколов и Йордан Чомпалов. Те получиха едва 90 гласа "за" (от ГЕРБ) срещу 110 "против" на БСП, ДПС и "Воля". 15-те присъстващи в залата депутати на ОП гласуваха "въздържал се". 

Николай Александров от "Обединени патриоти" заяви пред "Сега", че не са подкрепили Соколов и Чомпалов, защото двамата се представили слабо на изслушването в парламентарната бюджетна комисия, а освен това имало и съмнения за конфликт на интереси. "Чомпалов не успя да отговори изчерпателно на част от въпросите. Някои от тезите му бяха доста дискусионни. Освен това е съдружник в юридическа кантора, която работи по казуси, попадащи в полето на регулираната от КФН материя. Има също медийни публикации, че г-н Чомпалов живее на семейни начала с бивш член на КФН, който в момента е на много висока позиция в пенсионен фонд. Всичко това ни накара да се въздържим, защото репутацията на човека, който ще отговаря за над 12 млрд. лв. в пенсионните фондове, трябва да е безупречна. Що се отнася до г-н Соколов, неговата професионална квалификация е солидна, но е в друга сфера. Това мнозинство има за цел този сегмент от фондовата борса постепенно от мъниче да се превърне в силно развит пазар. Затова трябва внимателно да се избере човекът, който ще го надзирава", обясни Александров.

Тези аргументи обаче не обясняват защо патриотите не са издигнали свои кандидати за началници във финансовия надзор. Не се разбра и защо по-малкият коалиционен партньор не е споделил възраженията си по-рано, включително и по време на изслушването пред бюджетната комисия, а вчера се оказа "контра" на ГЕРБ при гласуването. 

На въпросното изслушване БСП изказа резерви за компетентността на двамата кандидати за КФН. Румен Соколов е завършил УНСС, но после дълго е работил в различни медии, сред които "Ройтерс" и Инвестор.бг. После става пиар във фондовата борса. От 2007 г. е управител на дружеството БФБ "Сервиз, финансови пазари" с персонал от четирима души. 

Според справката, дадена на депутатите, Чомпалов е юрист и е участвал в подготовката на редица емисии корпоративни облигации на международните финансови пазари и е специалист в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари. Бил е член на Държавната комисия по ценните книжа. 

Румен Гечев попита как шефът на КФН Карина Караиванова ще се довери на Йордан Чомпалов, който няма управленски опит, а ще трябва да управлява екип от 30 души и да отговаря за милиарди. Гечев посочи още, че другият кандидат Румен Соколов има "впечатляващ професионален опит, но не е в тази сфера". "Как се обвързва образованието и практиката с управлението на милиарди левове? Няма да подкрепим тези две кандидатури", заяви той. Съпартиецът му Жельо Бойчев от БСП коментира, че в КФН се стреми да се наложи едноличен тип на управление, от което БСП ще се разграничи.

На практика новото тематично мнозинство вчера застана срещу ГЕРБ и бламира председателя на КФН Карина Караиванова, която е формалният вносител на двете кандидатури. Ако патриотите останат в опозиция по кадровия въпрос, КФН ще продължи да работи на "куц крак" - от лятото на 2014 г. двата важни сектора, в които се управляват активи за 16 млрд. лв., се контролират от служебно изпълняващ длъжността и от експерт с изтекъл мандат.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини