От х:

Днес в x:

Мюсюлманите в Палестина решиха да се завърнат в "Ал Акса"

Палестинските мюсюлмани ще възобновят молитвите си в джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм в Йерусалим. По-късно днес (27 юли) ще е първата им молитва в храма от две седмици насам, когато израелските власти монтираха специални детектори за метал и заграждения, ограничаващи достъпа.

"Ислямските религиозни власти в Йерусалим призовават палестинците да влязат в джамията "Ал Акса" и да извършат следобедната си молитва", заявиха от организацията, която администрира джамията.

В същото време палестинският президент Махмуд Абас заяви, че подкрепя призивите за завръщане в храма. "Молитвите ще се извършат с Божията помощ, в джамията "Ал Акса", каза Абас по време на пресконференция.

Контролът с детектори за метал на входовете за Храмовия хълм беше въведен след убийството на двама израелски полицаи от трима палестинци на 14 юли. Мюсюлманите възприеха мярката като опит израелска страна да засили контрола си върху второто по значение свещено място за исляма. Храмовия хълм е най-важното свято място за евреите.

След инсталирането на детекторите започнаха протести от страна на палестинците, при които се стигна до сблъсъци с израелските сили за сигурност и петима палестинци бяха убити.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини