От х:

Днес в x:

Ренесансът на мутрите най-после впечатли МВР и прокуратурата

Наглото изнудване и демонстративното улично насилие отново станаха всекидневие - независимо дали става дума за пребиване на хора посред бял ден в центъра на София, или за притискане на бизнеса да пълни партийните каси чрез използване на държавни органи като Агенцията по храните, полицията и прокуратурата. Последният ярък пример за това е журналистът от БНТ Иво Никодимов, който вчера следобед бе пребит от трима мъже на алея в Борисовата градина в София. В понеделник, също в центъра на столицата, бяха пребити нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й. И двете нападения са над публични личности, но те не ги свързват с работата си. Целта не е и грабеж, тъй като нищо не им е взето. Не са получавали и заплахи, а нападателите им дори не са носели маски. 

Основната версия е хулиганство, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов, който даде брифинг на тротоар до Борисовата градина. Нито един нападател в столицата не е арестуван. Според Маринов обаче мерки срещу подобни прояви били вземани всеки ден. Все пак МВР свика спешна среща с началниците на столичните полицейски управления.

През уикенда пък биячи с ножове и електрошокови палки направиха погром в претъпкан с клиенти бар в Созопол. Там арестувани има, но мотивите за саморазправата не са известни.

Показна акция срещу използването на "държавни" бухалки пък проведе вчера в Добрич прокуратурата. Там бе изпратена специална делегация, предвождана от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която да разследва феодалните порядки в града, по които прокуратурата години наред е бездействала, въпреки че е имало достатъчно сигнали. Главният прокурор Сотир Цацаров вече поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, който е разследван за няколко случая на принуда, опит за лично укривателство, изнудване и принуда на орган на власт. Сред потърпевшите от действията на депутата от 2012 г. досега са били бизнесмени от Добрич, висши полицейски служители и дори окръжният прокурор Пламен Николов. Случаят започна да се разплита покрай изчезналите 4 тона суджук, поискани от името на премиера.

Вчера държавното обвинение демонстративно започна да разпитва 12 свидетели по делото. В Добрич пристигнаха и десет тежковъоръжени служители на Бюрото по защита на свидетелите, които да осигурят и закрила на всеки, който поиска. Според Арнаудова натискът върху свидетелите продължавал и през последните дни.

От прокуратурата не отговориха на въпросите на в. "Сега" дали срещу Мартинов през годините е имало и други прокурорски проверки или наказателни производства и какво се е случило с тях. Преди да стане антикорупционен съветник на Бойко Борисов, лидерът на РЗС Яне Янев е сезирал обвинението за Мартинов. Не е ясно обаче дали е имало проверка по сигнала и каква е съдбата й. От пресслужбата на обвинението обясниха, че са препратили въпросите към Арнаудова, но тя не отговаряше на мобилния си телефон.

"Всички свидетели сочат, че Мартинов демонстративно е споделял, че той е човекът на Бойко Борисов", каза Арнаудова по bTV. Свидетелят Тихомир Атанасов разказа пред телевизията: "Дойдоха на работното място на жена ми и ме заплашиха с проверки и ревизии. И те се осъществиха в един момент. Имах и глоби за над 170 хил. лв."

Арнаудова разказа, че Мартинов е използвал заплахи за арест, проверки и досъдебни производства. От думите й се разбра, че е било поръчвано на определени ръководни длъжности от МВР да притискат търговци да платят определени суми. Натискът е ставал чрез образуване на дела и задържане. Голяма част от тези длъжностни лица, които не са се поддали на натиска, вече не са в системата на МВР. Като пример Арнаудова посочи заповед на директора на областната дирекция по храните за затваряне на местна пицария. Тя е била отменена от административния съд в Добрич. "Разследваме престъпления против правосъдието, против реда на държавното управление, против личността", каза Арнаудова. От прокуратурата не знаят къде е депутатът, но той щял получи призовка в качеството на обвиняем, когато бъдат събрани достатъчно доказателства. 

Арнаудова спомена и бивш шеф от Министерството на финансите, който заради пътно произшествие през 2012 г. има присъда от 4 г. затвор на първа инстанция в Добричкия окръжен съд. Апелативният съд във Варна е намалил наказанието на 3 г. и 6 месеца затвор. По това дело депутатът е оказвал натиск и в полицията, и в прокуратурата, съобщи в петък държавното обвинение. В друг случай е упражнен натиск да бъда анулиран фиш на шофьора на Мартинов, който е управлявал фирмената му кола. 

На фона на тежките обвинения партия ГЕРБ демонстрира мафиотска толерантност към своя депутат, който вчера сам пожела да напусне парламента. "Искам да благодаря на Живко Мартинов за неговото волеизявление да напусне парламента, за да не пречи нито на разследването и преди всичко - да не се руши авторитетът на партия ГЕРБ и на министър-председателя Бойко Борисов. Всеки допуска грешки в живота си, но въпросът е да имаш силата да излезеш от дадена сложна ситуация", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

РОКАДИ

Освобождаването на Мартинов ще бъде гласувано днес в парламента, а на негово място като народен представител ще се закълне Живко Желязков. Областен ръководител на ГЕРБ в Добрич става вицеадмирал Пламен Манушев, който е депутат от многомандатния район. На последните президентски избори Манушев бе кандидат за вицепрезидент в двойка с Цецка Цачева. На мястото на Живко Мартинов за общински ръководител на ГЕРБ в Добрич e определен Красимир Николов, който в момента е зам. областен ръководител. Избраното ръководство е временно и има за цел да подготви избора на редовно през есента. Цветанов се оплака, че структурата на партията в Добрич е най-слабата в страната и е постигнала най-лошия резултат както на местните, така и на президентските избори.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини