От х:

Днес в x:

Птиците използват фасове за химическа война срещу кърлежите (видео)

Вид градски птици използват токсичните химикали във фасовете като средство срещу паразитите, съобщава NewScientist.

Изследването е публикувано в Journal of Avian Biology.

Константино Масиас Гарсия (Constantino Macías Garcia) от Националния автономен университет на Мексико и колегите му прекарват няколко години в изучаване на любопитен навик на градските чинки (Carpodacus mexicanus)  -  да слагат фасове в гнездата си. Има някои доказателства, че никотинът и други химикали във фасовете имат ефект срещу вредните насекоми, които обитават гнездата, че никотинът има противопаразитни свойства, но не достатъчно убедителни.

Масиас Гарсия и неговия екип експериментират с 32 гнезда на мексикански чинки. След като яйцата в гнездото се излюпват, изследователите премахват материала, от който е направено естественото гнездо и го заменят с изкуствен филц. Така се отстраняват всички паразити, които може да са се появили по време на мътенето. След това добавят живи кърлежи в 10 от гнездата, мъртви кърлежи - в други 10, а останалите 12 са без кърлежи.

Биолозите откриват, че възрастните чинки е по-вероятно да добавят влакна от фас в гнездото си, ако то има кърлежи. Нещо повече, количеството материал от фасове, добавено към гнездата с живи кърлежи е средно 40% повече от количеството фасове, добавени към гнездата с мъртви кърлежи. Резултатите показват, че чинките използват фасовете от цигари, за да "третират" гнездата си срещу кърлежи, счита Масиас Гарсия. 

Други по-ранни изследвания на Масиас Гарсия обаче показват, че този навик е вреден. "Фасовете причиняват [генетични] увреждания на чинките като влияят на клетъчното делене, което се вижда при изследване на техните червени кръвни клетки", разказва ученият. Но са им "под ръка" и новаторки настроените чинки са се научили да използват този далеч не природен материал, без да са наясно с проблемите, които предизвиква.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини