От х:

Днес в x:

Малките фирми ще си поръчват научни разработки с ваучери

Министърът на икономиката Емил Караниколов възроди превтасалата идея за това по-малките фирми да получават еврофинансиране по опростена и бърза процедура - чрез специални ваучери. Това всъщност е и една от възможностите, предвидени по европрограмата "Иновации и конкурентоспособност" за 2014-2020 година. 

"Говорим за ваучерна система, която да опрости административните тежести. Тя ще е насочени към малките и средните предприятия, което ни е приоритет", обяви Караниколов вчера по време на годишната среща на съветниците в Службите по търговско-икономическите въпроси. Той не даде никакви подробности каква ще е лесната процедура и на каква стойност ще е финансирането. Преди пет години Делян Добрев, друг министър на икономиката в тогавашния кабинет на на Бойко Борисов, пак обещаваше да улесни дребния бизнес с ваучери. "Предприемачът отива в даден научен институт, поръчва си определена разработка и плаща с ваучер", обясни тогава Добрев, като подчерта, че това е добрият подход за разлика от другия - учените решават да изобретят нещо, а после започват да търсят пазар. 

Според експерти т.нар. иновационни ваучери за насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и научните среди биха могли да се използват за много неща - за услуги за дизайн, разработка на продукти, внос на технологии, управление на иновациите и др. Схемите с ваучери се характеризират с много опростено кандидатстване и отчитане в сравнение с традиционните схеми за безвъзмездно финансиране и се прилагат в други страни от ЕС. 

Странното е, че програмният период за европарите - 2014-2020 г., вече е почти преполовен, а ваучерите у нас още са само добро намерение. 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини