20 °C

Европейските съдии се възмутиха от абсурдния съдебен закон

"Абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества" са мотивите към проекта за изменение на българския Закон за съдебната власт.

Това се казва в писмо на президента на Европейската асоциация на съдиите Хосе Игреха Матос до председателя на НС Димитър Главчев, цитирано днес в "Сега".

Поводът е орязването на външното финансиране на съсловните организации в законопроекта, който цели да предотвратят зависимости от "чуждестранно влияние".

Европейската организация призовава Народното събрание и правителството да се откажат от скандалните поправки. В писмото й се казва:

"Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти (с външно финансиране - бел. ред.) е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература".

Освен това съдия Матос критикува изискването да се декларира членство в професионални организации пред Висшия съдебен съвет. То според него възпира упражняването на правото на свободно сдружаване.

Спорните изменения в Закона за съдебната власт бяха приети на първо четене със 116 гласа "за", 52-ма въздържали се и 6 "против". Проектът е внесен от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и предизвика масово възмущение.

В крайна сметка се намеси лично премиерът Бойко Борисов и разпореди да се ореже финансирането на донори, които не са от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Такъв донор е "Америка за България". От фондацията разпространиха позиция, в която се казва, че с промените в съдебния закон България отстъпва от евроатлантическите ценности.

Успоредно с работата по законопроекта тези дни София поиска от Европейската комисия експертна подкрепа на структурната реформа спрямо съдилищата в България.

В писмото, подписано от министрите Захариева и Цачева, се иска и външна експертна помощ за Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Източник: dir.bg

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини