От х:

Днес в x:

Родопите - райската цветна каменна градина на България

Изображение 1 от 3

    Родопите са планина , богата на минерали и полускъпоценни камъни. В природата те не се откриват на всеки. Избират на кого да се покажат. Но когато го направят, пленяват, завладяват хипнотизират. Когато се вгледаме в кристалните им форми, времето сякаш спира да съществува, потънало в хилядолетната история, през която всеки един рядък камък се е формирал.

    По думите на Стела Тодорова, геолог и дългогодишен уредник на природо – научния отдел на Историческия музей в Кърджали, планина Родопи е най-богатата откъм разнообразие на минералите на Балканите.

    Родопите са уникални не само от страна на живи цветя и жива природа, но и от страна на т.нар. ”каменни цветя”, както наричат наричаме минералите, така че може да се каже, че тук е райската цветна каменна градина, смята Стела Тодорова. В Нея „цъфтят” ахати, аметисти, аквамарини, рубини, гранати, включително и от онези, бижутерийния вид, така ценен от ювелирите. Има още корунт, циркончета. За златото да не говорим, за него всички знаят, че го има в Източните Родопи, усмихва се Стела Тодорова.

     Малко хора, знаят, но тук в Източните Родопи е открит най-големият рубин, намиран досега в България. Това е станало през 80-те години на миналия век около Ардинко. В момента се съхранява в хранилищата на националния музей „Земята и хората” в София, разказа още Стела Тодорова. Самата тя харесва много ахатите. Има ги навсякъде.

    При нас , в Източните Родопи, е най-голяма разнообразие на ахати в България. Почти всички видове, които се срещат в света, ги има и в нашата планина. Не по-малко от 10-15 разновидности са бастионен, урогвайски, сагенитов, сардерс и още, и още. Все разновидности на халцедона, защото ахатът е точно това, обяснява Тодорова.

    Има обаче един, който може да спре дъха на всеки докоснал се до него. Той е събрал  почти всички цветове, затова е наречен Орфеев ахат или  Камъкът на Орфей. Той съдържа цветовете на ясписите, но има структурата на ахата. Среща се само тук. Уникален е, категорична е Стела Тодорова.

    Източник: http://bnr.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини