От х:

Днес в x:

Ердоган: Германия плаши инвеститорите в Турция с лъжи

Ердоган обвини германското правителство, че се опитва да изплаши инвеститорите в Турция с лъжи. Шойбле сравни Турция с Източна Германия, когато тя беше ГДР.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди днес коментари на германския министър на икономиката, който предупреди компаниите да не инвестират в Турция, и същевременно подчерта, че турската правосъдна система е по-независима от германската, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той също така заяви, че твърденията за разследвания срещу германски компании са напълно неверни, цитира го и посочва Асошиейтед прес.

В реч в Истанбул Ердоган посочи, че предупреждението на германското външно министерство във връзка с пътуванията в Турция е "безпочвено и зложелателно". Той подчерта, че германското правителство трябва да носи отговорност за терористите, които според него страната укрива. 

Германия първо трябва да погледне себе си, добави турският президент. 

Изключително трудно е за германските компании да правят инвестиции в Турция при сегашния политически климат в страната, заяви вчера германският министър на икономиката Бригите Циприс, цитирана от Ройтерс.

Ако уважавани германски компании изведнъж са поставени в "черен списък" и определени като подкрепящи тероризма, то това означава климат, който прави новите дейности и инвестиции в Турция изключително трудни, посочи Циприс.

По-рано днес Ройтерс публикува информация, позовавайки се на източник от службите за сигурност, според която Турция е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени, че подкрепят тероризма. Бройката е близо десет пъти по-голяма от съобщената първоначално от германски медии. 

Отношенията между двете натовски съюзнички се обтегнаха отново през последните дни, след като Турция задържа в ареста германски правозащитен активист. 

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви вчера, че не вижда как може да бъдат гарантирани германските корпоративни инвестиции в Турция, когато има заплахи срещу германски граждани, пътуващи в Турция. 

Същевременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле сравни днес Турция с Източна Германия заради произволното арестуване на хора, предаде АП. "Напомня ми за това как бяха нещата в Източна Германия", заяви Шойбле за в. "Блид". "Беше ясно за всеки, който пътува там: ако нещо ти се случи, никой не може да ти помогне".

Турският премиер Бинали Йълдъръм от своя страна заяви, че не иска отношенията с Германия да пострадат и призова и двете страни да действат "благоразумно", предаде ДПА.

Йълдъръм каза, че никоя от страните няма да спечели, ако отношенията им се влошат. Той напомни, че Турция и Германия имат дългогодишна двустранна връзка, датираща от Първата световна война.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини