От х:

Днес в x:

НАСА показа филми с експериментални самолети отпреди десетилетия (видео)

Изображение 1 от 3

    Научно-изследователският център за полетите "Армстронг" на НАСА в момента качва стотици изключително редки филми в YouTube. На тях могат да се видят летателни апарати отпреди десетилетния, тествани от центъра. Десетки немислими и даже забавни - големи, пилотируеми, свръхзукови, екскпериментални летателни апарати. Не, сериозно, можем да си представим откъде идват слуховете за извънземни кораби - някои от устройствата биха изглеждали точно като извънземни в очите на незапознатия наблюдател по онова време. Поне LLRV (Lunar Landing Research Vehicle) от средата на 1960-те години е именно такъв случай.

    LLRV били наричани шеговито "летящи кревати", Те били създадени, за да се проучат и анализират техниките за пилотиране, необходими за летене и кацане на малкия лунен модул Apollo в безвъздушната среда на Луната. Успехът на LLRV довел до изграждането на три Lunar Landing Training Vehicles (LLTV), използвани от астронавтите от мисиите  Apollo. Нийл Армстронг от Аполо 11 - първият човек, който стъпи на повърхността на Луната, казва, че мисията нямало да бъде успешна без симулациите с LLRV и LLTV.

    Центърът е качил около 300 от планираните 500 филма и ще продължи да качва през следващите месеци.

    Каналът в YouTube ще зарадва много феновете, защото вече има видео с експерименталните самолети от 1950 г. и от различни времена - дори с умишлено разбит Boeing 720 през 1984 г. Сериозно. НАСА са тествали също и безпилотен соларен прототип, и безпилотен боен  X-45A през 1999 година, пострoен от DARPA и Boeing, зареждане във въздуха, свръхзвукови летящи апарати. Има и 48- секундно видео на полета на модел с ... надуваеми крила  - от 7 май 2001 г.  Когато I2000 се отделя от носещото го летящо средство, надуваемите крила "изскачат" и бързо се разгръщат, надувани от бордова азотна бутилка. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини