От х:

Днес в x:

Депутат от ГЕРБ искал суджук от името на Борисов

От 2012 година досега депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата във връзка с искането му за снемане на имунитета на народния представител.

„На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на Добрич от Мартинов. При проверка се оказва, че гражданинът съществува, застава зад своите думи, той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства", обясни Цацаров, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че на 19 април е започнала проверка, която е водена лично от прокурор от Софийска градска прокуратура. Тя установила, че Мартинов няколко пъти искал от търговец да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици. 

Главният прокурор уточни, че на 4 пъти Мартинов е поискал от съответния търговец да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 000 лева, като по думите на депутата стоката била предназначена лично за Бойко Борисов. Проверката е установила, че дори и един суджук не е достигнал до премиера. 

„Върху същия търговец е упражняван натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител“, разказа още Цацаров. 

„На 17 юли, независимо от това, което прокуратурата прави от 18 април, до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Премиерът е изпратил справката на главния прокурор. Причината да се докладва е, че депутатът е ползвал много активно името на премиера“, допълни Цацаров. 

Той обяви още, че наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ, което днес е входирано в НС.

„Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за престъпления. На Мартинов ще бъдат повдигнати 5 групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши нещо по служба, принуда по отношение на физическо лице", уточни главният прокурор.

Мартинов: Отказвам се от имунитет, клеветят ме

Още преди мотивите да бъдат обявени, самият Живко Мартинов заяви, че ще се откаже от имунетата си. 

"Има група хора, които от няколко месеца пишат жалби срещу мене, това са от левия сектор, понеже губят 11 години в Добрич и имат към мен една неприязън и това е в основата. Част от тези хора, които ме клеветят, имат заведени дела, друга част ми дължат наеми, защото съм от 28 години в частния бизнес, неразплатени наеми, дори фирмите са продадени на неравностойни хора в неравностойно положение, на роми. Те са пуснали жалба в ДАНС. 

Ходих, дадох обяснения, но хората не знаеха за тези неща, аз им ги дадох, имам документи, имам договори за наеми, които в годините с тези хора са неразплатени. Това е. Сумите са големи. Нека да разследват", оправда се депутатът, цитиран от БНР. 

По-късно председателят на НС Димитър Главчев съобщи, че Мартинов е внесъл заявление, че се отказва от имунитет и дава съгласие срещу него да започне разследване. 

На парламентарните избори през март 53-годишният Мартинов получи най-много преференции в листата на ГЕРБ - над 2200. Той е бизнесмен, лидер на ГЕРБ в Добрич и бивш общински съветник.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини