От х:

Днес в x:

Адвокатите на Цветан Василев: Прокуратурата събори КТБ

Активното действие на прокуратурата събори КТБ. Това заяви Христо Ботев - адвокат на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев след като прокуратурата представи обвинителният акт по делото.

Цветан Василев иска много да се върне в България и да се защитава в съда, но ние нямаме никакви гаранции, че ще има справедлив процес. Очевидно е, че по онова време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци, стана ясно от думите на другия адвокат на Цветан Василев, Константин Симеонов, в ефира на bTV.
 

Много често в представяни всеки ден отчети на Василев от Бисер Лазов (бел. ред. - основният свидетел на прокуратурата) фигурира абревиатурата ДП или ДП1, но въпреки това прокуратурата отказа да разпитва Делян Пеевски. Това, което твърди г-н Гешев (Иван Гешев - наблюдаващият прокурор по делото - бел. ред.), че няма никакви данни за Пеевски, е, меко казано, невярно. Има много данни, че Делян Пеевски е имал общ бизнес с Цветан Василев, коментира още защитникът на мажоритарния собственик на КТБ.

Припомняме, че от години е публично известна проверка на прокуратурата от 2009 г., чиято цел е да изясни как Пеевски и майка му Ирена Кръстева купуват вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и още две фирми.

В нея бившият шеф на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев е написал следното: "За осъществяване на сделката "Нова българска медийна група холдинг" ЕООД е сключило договор за отпускане на кредит с КТБ. Кредитът е обезпечен с договор за залог в полза на банката на 51.11% от дружествените дялове на петте закупени дружества.

Твърди се, че става дума за корупция, а няма повдигнато нито едно обвинение по този параграф. Обвиненията срещу Цветан Василев са свързани с отделни кредити и нарушения на вътрешните правила на банката. Тя бе срината умишлено. Големият грабеж стана след 20 юни 2014 г., отбеляза още Симеонов, визирайки преразпределението на активите.

Чухме се с Цветан Василев. Той е доста развълнуван от писанието на прокуратурата, тъй като категорично данните в него не могат да бъдат сериозни. Активното действие на прокуратурата събори банката. И ние трябва да сме благодарни, че толкова много хора загубиха средствата си - просто няма логика, заяви другият адвокат на Василев - Христо Ботев.

Просто се хвърля на хората как политиците са ходили да взимат пари. Прокуратурата не продължи нататък. Разследването спира до тази дата - 20 юни 2014 г. Вината на Цветан Василев е, че се е предоверил на прекалено много хора, които са били негови приближени. Това е основната му грешка, стана ясно още от думите на адвокат Ботев.

Actualno.com припомня, че вчера (20 юли) прокуратурата представи подробности по мегаделото "КТБ".

"Предметът на това разследване са не 205 млн. лева касова липса, както повтаряха медиите, а 2,5 млрд. лева кредити, които според нас са присвоени, както и престъпления по служба от длъжностни лица от БНБ. С тези пари можеше да се превъоръжи армията ни и да се достроят всички магистрали. Няма да обсъждам дали обвиняемите по делото за КТБ са виновни или не", заяви тогава водещият прокурор по делото Иван Гешев. Той определи КТБ и като личният портфейл на Цветан Василев.

Обвинителният акт по делото "КТБ" е 12 000 страници. Специализираната прокуратура предостави на медиите около 150 страници с информация делото. В дългата справка има събрани исторически документи, таблици с данни и различни справки.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини