От х:

Днес в x:

Цветан Васлиев и още 17 души на съд за източването на КТБ

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото “КТБ“. Документите във всичките им копия са над 210 000 страници.

По делото са привлечени като обвиняеми 18, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от тях. 
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

На съд са за участие в организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери (206 млн. лева), са предадени: 

1. Цветан Василев

2. Ръководителят на специализираната служба за вътрешен одит на банката Снежанка Велева-Стефанова

3. Маргарита Голева - външен одитор от „КПМГ България“

4. Александър Пантелеев - бивш изпълнителен директор на КТБ

5. Красимир Хаджидинев - външен одитор от „КПМГ България“

6. Георги Христов - бивш изпълнителен директор на КТБ

7. Главният счетоводител Мария Димова

8. Борислава Тренева-Кючукова - заместник-главен счетоводител 

9. Главният касиер Маргарита Петрова

10. Елка Стойкова - главен експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки”

11. Рангел Стойчев 

12. Илиан Зафиров - бивш изпълнителен директор на КТБ -

13. Светлана Георгиева - 

14. Елена Инджева - 

15. Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране" в КТБ

16. Цветан Гунев - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“

17. Румен Симеонов- бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“

18. Славияна Данаилова - шеф на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ 

В официалното съобщение се казва, че с разрешение на наблюдаващите прокурори се публикува "ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ "МОДЕЛЪТ КТБ". В него е записано: 

"Моделът КТБ” представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“, случвала се в новата ни българска история (измерима с проценти от БВП). По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения, чрез които група лица, под ръководството на обвиняемия Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "КТБ" АД. В това изложение са описани същността, зараждането и формирането на модела, лицата, осъществили и подпомогнали функционирането му и щетите, настъпили като резултат от действията им". 

В документа е посочено още, че след анализ на доказателствата са установени множество финансови операции, сделки с имущество и прикриване на произхода на такова, за което се знае или предполага, че е придобито чрез престъпленията, предмет на делото. Те са довършени към момента на постъпване на паричните средства с произход КТБ в сметките на съответните дружества – формални кредитополучатели, контролирани от Василев.(Очаквайте подробности) На по-късен етап, чрез финансови операции с присвоените средства (посредством лица, които не са знаели за престъплението), са прикрити произхода, местонахождението и действителните права върху придобитото чрез престъпленията имущество и са извършени сделки с него. 

В хода на разследването се установяват и доказателства за извършени престъпления, различни от предмета на делото. Парични средства от КТБ в размер на около 1, 500 000 000 лева са били присвоени и инвестирани в различни бизнес начинания на Василев. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини