От х:

Днес в x:

Съдът решава до месец дали да касира изборите в Ябълково

    Дали изборите в димитровградското село Ябълково да бъдат касирани, трябва да реши до месец Хасковският административен съд.

    Жалба до Темида беше внесена от ГЕРБ, чийто кандидат за кмет на селото Вангел Попов изгуби частичния вот с 48 гласа разлика. Опонентът му Коста Атанасов, който се кандидатира като независим, спечели изборите с гласовете на 369 души. Положилият клетва кмет, който е и шеф на цех за безалкохолни напитки, беше издигнат от инициативен комитет с председател Минка Станкова.

    Мотив за подаване на жалба от партията на неуспелия кандидат за кмет стана установеното от разследващите купуване на гласове в селото. Тогава 56 души от селото потвърдили, че са получили пари за да гласуват за определен кандидат. По случая има заведено досъдебно производство в Районното полицейско управление на Димитровград.

    Според ГЕРБ платеният вот е повлиял на крайния резултат от частичните местни избори на 2 юли. За това настоя и защитникът на страната жалбоподател – адвокат Костов. Той дори пожела да се спре съдебното производство в Административния съд до приключване на досъдебното производство за купуване на гласове.

    Защитникът на настоящия кмет – адвокат Таня Пальова, заяви, че жалбата е неоснователна. Освен това според нея в малко населено място като Ябълково било трудно да се манипулира вота на хората, които се познават.

    В съдебно заседание се яви и адвокат Бойчо Бойчев като представител на Общинска избирателна комисия-Димитровград Той заяви, че в селото са проведени спокойни избори, без жалби. Той също беше на мнение, че жалбата трябва да се отхвърли като неоснователна.

    Съдът обаче отхвърли искането за спиране на делото. Решението трябва да стане ясно в законния едномесечен срок.

    Анета Кутелова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини