От х:

Днес в x:

Федерер спечели "Уимбълдън" за рекорден 8-и път

Роджър Федерер спечели безпрецедентна 8-а титла от най-стария тенис турнир - "Уимбълдън" в Лондон. В днешния финал 35-годишният швейцарец победи Марин Чилич (Хър) с 6:3, 6:1, 6:4. За ветерана това е общо 19-и трофей в Големия шлем, с който той само увеличи абсолютния рекорд в най-престижната верига.

"Явно трябва да почивам повече - заяви с усмивка шампионът по време на церемонията по награждаване. - Ако следващите шест месеца ме няма, не знам дали ще мога да се завърна по същия начин. Няма нищо по-ценно това да съм здрав и да печеля. Да държа този трофей, без да съм загубил нито един сет - това е фантастично. Не смятах, че въобще ще стигна отново до финал тук. Но същевременно не спрях да вярвам. Това е сбъдната мечта. Надявам се, че догодина ще се върна и ще мога да защитавам своята титла.

Досега Федерер делеше върховото постижение на "Уимбълдън" с други двама легендарни шампиони - 7-кратните победители Уилям Реншоу (Вбр) и Пийт Сампрас (САЩ). Роджър стана и едва вторият тенисист, спечелил една и съща купа от Шлема 8 пъти. Другият е 10-кратният победител в "Ролан Гарос" Рафаел Надал. Именно испанецът е най-близо до Федерер във вечната ранглиста на Големия шлем с общо 15 титли.

"Никога не съм се отказвал от мач в моята кариера. Така беше и днес. Дадох всичко от себе си. Пътешествието ми тук беше фантастично. Играх най-добрия тенис в кариерата си. Благодаря на моя щаб. Надявам се, че ще се завърна тук и ще имам поне още един шанс", сподели Чилич.

Днешният финал между Федерер и Чилич бе помрачен от невъзможността на хърватина да демонстрира максимума от възможностите си. Заради болки в лявото ходило той няколко пъти поиска медицинска помощ във втория сет. След третия гейм в него Марин дори се разрида в изблик на гняв и безпомощност. Все пак шампионът от US Open през 2014 г. намери сили да довърши двубоя на Централния корт за радост на около 15 000 запалянковци по трибуните.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини