От х:

Днес в x:

18 °C

БНТ „спешно” дава над 6 млн. лв. на фирми без конкурс

Българската национална телевизия ще похарчи „спешно” над шест милиона лева във връзка с българското председателство на Европейския съюз, което стартира на 1 януари 2018 г.

Особеното в случая е, че поради „спешния” характер на обществената поръчка, няма да бъде проведен конкурс, а за всяка една от четирите обособени позиции в търга е изпратена покана до отделна фирма, пише Михаил Кръстев от Frognews.bg.

От описанието на поръчката става ясно, че БНТ има нужда от техника за отразяването на председателството. В дълъг и напоителен текст в мотивите на поръчката се обяснява, че поради забавяне на финансирането от страна на Министерския съвет, се налага да се приложи чл. 79 от Закона за обществените поръчки, който позволява да се заобиколи процедурата за провеждане на търг. Странно обстоятелство, при положение, че още от 23 март е прието решение на Министерски съвет, с което се предвижда закупуването на техниката.

Така се стига и до поканата към фирмите за участие.

По позиция 1 „Доставка на камерни канали и броудкаст оборудване за телевизионно студио НДК“ е поканена фирма „ДИНАКОРД-БЪЛГАРИЯ” ЕООД със собственик Емилия Фотева. Компанията е сред любимците на БНТ, като има многобройни спечелени поръчки, пуснати от националната телевизия.

По позиция 2 „Система за записване, обработка на видеоматериали и архивиране“ е поканена „БУЛКОМП“ ООД със собственик Огнян Неделчев. „Булкомп” ООД също е чест победител в обществените поръчки, публикувани от БНТ. С общо над 6 млн. лв. спечелени от обществени поръчки, огромна част от тях са именно от националната телевизия.

По позиция 3 „Система за конвертиране и кодиране на видеоматериали“ се кани фирма „ТЕХНО” ООД, със собственик Анелия Каранова. Едва ли е изненада, че и тази компания е сред редовните фаворити в поръчките на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Още повече, че самата Каранова е бивш служител на БНТ, като е водила предаванията "Какафония" и "Час по всичко".

Позиция 4 е за „Модернизиране на сателитна станция в сателитна площадка НРТЦ”. Поканата за нея е изпратена до „АУДИО-ВИДЕО КОНСУЛТ” ООД с шеф Румен Артарски. И тази компания има спечелени над 20 обществени поръчки от БНТ през годините.

Между тези четири компании ще бъдат разпределени над шест милиона лева от Българската национална телевизия. Защо обаче тези пари за председателството ни ще бъдат разпределени без конкурс, при положение, че датата му е фиксирана от толкова дълго време, остава загадка.

Източник: http://frognews.bgКоментирай

Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
captcha
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 15.10.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини