От х:

Днес в x:

Симеонов склонен да отпадне клас "прослужено време"

За отпадане на клас "прослужено време" и изработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата настояха представителите на работодателските организации на среща с вицепремиера Валери Симеонов.

Симеонов, под чието председателство се провеждат и заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заяви че е склонен да приеме отпадането на класа. Разбира се, въпросът следвал да се реши на Тристранка. Той определи като атавизъм съществуването на клас прослужено време.

Работодателските организации настояват за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната и с производителността на труда. Валери Симеонов, който заяви, че остава отворен за разговори и срещи със синдикатите посочи, че подобен механизъм би бил свързан с реалната икономическа обстановка в страната.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) настоя за въвеждането на практики и съотношения при определяне на минималната работна заплата, с които да се поощряват производителността на труда, а не мързела.

Според него "клас прослужено време" - дискриминира младите работници и служители. Така се стигнало до парадокса хигиенистките в БАН да получават по-висока заплата от младите учени. "Ние не предвиждаме и не целим понижаването на доходите като се премахне класа", допълни Велев.

Вицепремиерът Симеонов посочи, че конкретен механизъм не са обсъждали, тъй като това били разговори от експертно естество. "Ще се опитаме да приложим това, което са постигнали други европейски страни. Лично аз подкрепям това предложение за отпадането на клас прослужено време", коментира още той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини