От х:

Днес в x:

Депутатите не приеха увеличение на заплатите на учените

Депутатите не приеха да има минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия.

Със 77 гласа "за", 40 "против" и 69 въздържали се парламентът отхвърли внесените от "БСП за България" промени. 

Предвиждаше се базисните възнаграждения да са обвързани с минималната работна заплата за страната и да отразяват качеството на тяхната научна дейност. 

По изчисления на вносителите за реализиране на предлагания модел за трудови възнаграждения щяха да са необходими 70 млн. лв. от държавния бюджет. 

Анелия Клисарова /"БСП за България"/ коментира, че целта на законопроекта е да преодолее изтичането на мозъци и застаряването на академичния състав. 

Учените в БАН и в Селскостопанската академия получават с 200 лева по-малко от средната работна заплата за страната, а заплатата на млад учен е равна на минималната работна заплата, посочи Клисарова. Тя отбеляза, че докторантите получават по 400-500 лева и поиска заплатите им да бъдат удвоени. 

Според ГЕРБ законопроектът на левицата не е финансово обоснован, докато измененията, предложени от мнозинството, гарантират прекратяване на масовото присъждане на академични степени и предвиждат наказания за плагиатство. 

Снежана Дукова /ГЕРБ/ коментира, че законопроектът на "БСП за България" е популистки и демагогски, а другият - философски и концептуален. Тя се ангажира скоро да представи справка за възнагражденията в преподавателския и ректорския състав на висшите училища. По думите й доходите там никак не са малки. 

Стоян Мирчев я репликира, че има голяма диспропорция при заплащането на университетските преподаватели. 

"Последните седем години палачите на науката са точно финансовите министри на ГЕРБ и това са защитниците на посредствеността. И всичко това е разбираемо, защото единствената книга, която е прочел министър-председателят на Република България, се нарича "Винету", коментира той. 

"В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера", отговори му Снежана Дукова. 

Анелия Клисарова обясни, че в университетите има атестация на база, на която се извършва индивидуалното заплащане на преподавателите. Колегата й Румен Гечев призова да не се спекулира със студентските такси, тъй като нямало връзка с предложението за минимални заплати на преподавателите.

Милен Михов /"Обединени патриоти"/ посочи, че законопроектът на левицата трябва да се разглежда в рамките на бюджетната процедура. По думите му предлаганите изменения гарантират държавна субсидия за университети, които не могат да покрият изискванията за заплащането, и е безсмислен за университети с добри финансови възможности. 

Парламентът одобри на първо четене въвеждането на минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини