От х:

Днес в x:

”Антикорупция” обвини Марешки в изнудване на аптекари

Спецзвено "Антикорупция" повдигна обвинение срещу зам.-председателя на парламента Веселин Марешки за изнудване, съобщиха от прокуратурата.

Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. 

Целта на бизнесмена е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност. 

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си. 

Според доказателствата по делото лидерът на "Воля" е осъществил 7 отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите (във Видин и в София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова. 

Зам.-председателят на парламента е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини