От х:

Днес в x:

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от гръцката криза

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция, писа в. "Зюддойче цайтунг", като цитира отговор на Министерството на финансите на въпрос, зададен от парламентарната група на Зелените. Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина кредити и от покупката на гръцки дългови инструменти. В държавната хазна на Германия са влезли 393 млн. евро като лихви само от един заем, отпуснат на Гърция от германската държавна банка KfW през 2010 г., става ясно от отговора на финансовото ведомство. Печалбите, натрупани от Берлин от 2015 г. в рамките на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на гръцки облигации, възлизат общо на 952 млн. евро. Държавите от еврозоната решиха през 2012 г. да изплащат на Гърция приходите, които получават от изкупените дългови инструменти. След като изтече вторият финансов спасителен пакет, отпуснат на страната през 2015 г., приходите от 2014 г. бяха блокирани и поставени в специална банкова сметка. Приходите от лихви от 2015 г. насам обаче вече не се прехвърлят в тази сметка. Парламентарният секретар на Министерството на финансите Йенс Шпан отговори в пленарната зала, че германското правителство няма намерение да прави повече трансфери към тази сметка. 

От Зелената партия смятат, че не е нормално ФРГ да печели от гръцката криза и призова правителството в Берлин да изплати на Атина парите, които й се полагат. "Това, че Германия печели от кризата в Гърция, не е незаконно, но е неприемливо от морална гледна точка", заяви експертът по бюджетните въпроси на Зелените Свен Кристиан Киндлер, цитиран от в. "Зюддойче цайтунг". 

През май Гърция постигна поредното споразумение с международните кредитори в лицето на МВФ и ЕС за допълнително спасително финансиране от страна. В замяна Атина прокара през парламента орязване на пенсиите и по-малко облекчения за данъкоплатците, за да направи плащания по дълга в размер на 7.5 млрд. евро през юли. В същото време бе съобщено, че гръцката икономика е нараснала с 0.4% през първото тримесечие на т.г., показва официалната статистика на Атина за 2017 г. С това се променя предишната информация за свиване с 0.1%, която беше представена през май.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЕК препоръча на Съвета на ЕС да прекрати процедурата за прекомерен дефицит срещу Гърция, съобщиха от пресслужбата на институцията. Решението за това е взето, тъй като в последните години страната полага значителни усилия за консолидиране на публичните финанси. Според ЕК Гърция постепенно се връща към финансова стабилност. Салдото на консолидирания държавен бюджет се е подобрило от дефицит от 15.1% през 2009 г. до излишък от 0.7% през 2016 г

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини