От х:

Днес в x:

Удължен е срокът на правозащитниците в Турция

Още 7 дни ще престоят в ареста задържаните в хотел по време на семинар представители на правозащитни организации в Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Те бяха арестувани в хотела им на остров Бююкада на 5 юли и са разследвани от службата за борба с тероризма в Истанбул. Сред тях са директорката на Амнести интернешънъл за Турция Идил Есер и колегата й от същата организация Вели Аджу, както и още 7 активисти за човешки права. Прокурорът, който води разследването, е повдигнал обвинение за членство в терористична организация. Той е разпоредил претърсвания в жилищата на задържаните и изземване на веществени доказателства. При обиска в дома на Илкнур Юстюн от Коалицията на жените са иззети три книги, сред които „Ние тук правим революция, синьорита“ от Едже Темелкуран, както и видео-материали, фотографии, сидита, необходими за дейността й, сим-карти и два стари телефонни апарата.

Първоначално арестуваните бяха 12 и едва на втория ден след задържането им получиха правото на телефонно обаждане, тогава адвокатите им разбраха, че са били отведени в различни полицейски участъци в азиатската част на Истанбул. Това предизвика гневните реакции на международните правозащитни организации, както и на говорителката на Държавния департамент на САЩ. В Туитър тя написа, че Америка настоява Турция да се съобразява с конституцията си, с юридическите процедури и подчерта значението на индивидуалните права, които Анкара е длъжна да спазва в съответствие с международните ангажименти. „И в миналото сме изразявали загриженост при арестите на правозащитници, журналисти, професори и общественици. При многото подобни случаи припомняхме, че постоянните пречки за свободата на словото подкопават основите на демократичните общества“, посочи говорителката.

 

Източник: http://news.bgnes.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини