От х:

Днес в x:

Севернокорейският посланик се срещна с приятели на училите в Първомай корейци

Изображение 1 от 4

    Мила и емоционална среща между посланика на Северна Корея и първомайци се състоя в Пленарна зала на Общината. По инициатива на дружеството за българо-корейска дружба, Н.пр. Посланика на Северна Корея Ча Гон Ил се срещна с първомайци, които са били приятели с обучаваните в града корейски деца през 50-те години на миналия век.

    Над 30 човека се събраха, за да споделят спомените си от отминалите им младежки години.

    Срещата е била предшествана от издирване на материали и събиране на снимки от ония години. Нашите съграждани Мария Ямалиева и Манол Манолов са се срещнали и са поканили да се включат всички, за които са имали спомен, че са се срещали с корейците.

    Посланикът на КНДР приветства на български език присъстващите като даде тон за вълнуващи разкази. Сред придружаващите го имаше и кореец, чийто баща е бил обучаван в България.

    Беше много вълнуващо – разказа Катерина Панайотова – една от присъстващите на срещата. Тя си припомни как в студена и снежна зима са посрещали корейските деца. Дружбата им с нас беше стимулирана, за да може те по-лесно да научат езика – разказа тя и добави, че и те са успели да попият от този толкова труден и сложен за българите език. До ден днешен тя помни азбуката им, може да чете и знае доста думи на корейски. Съжалява, че никога не е ставало нужда да ползва езика им.

    На срещата са си припомнили и един малко известен факт – популярната преди 30-40 години игра на ластик е привнесена от корейците. Те са я придружавали с корейска песничка, която и до днес българските им приятели пеят. А посланикът е бил приятно изненадан да я чуе вчера и да поздрави „порасналите деца“ за правилния корейски език.

    Още по-голяма изненада е било да чуе и химна на Северна Корея, изпълнен от арх. Стойчо Цветилов и Катя Панайотова.

    Мария Манолова разказа развълнувана за дългогодишната кореспонденция на майка ѝ, прекъснала след смъртта ѝ с приятелка от Корея. Тя пожела да бъде издирена жената или нейните наследници.

    Присъстващите си припомниха за изключителната дисциплина сред корейските деца. За преживяния от тях ужас да чуят самолет в небето, който те приемат като бомбена заплаха. За това, че са обичали да ядат изключително люта храна и за веселите младежки срещи.

    Визитата на Н.пр. Ча Гон Ил беше повод да се открие изложба с корейски картини, изработени от седеф и природни материали или везани на ръка. Много от творбите бяха откупени, а всеки от присъстващите можеше да си вземе за спомен преведена на български или руски език корейска книга, сред които бяха и трудовете на Ким Ир Сен.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пр
      предложение
      8 0
      15:08, 13 юли 2017
      С Ким Ир Сен напред.Да изпратим Папазов,Руждито и Давчева на обмяна на опит в Северна Корея и докато не изучат челния опит на на другаря Сен да не се връщат.Ааааа.... и те има на какво да ги научат
    • 2
      Об
      Объркал е рейса
      6 -1
      19:17, 13 юли 2017
      То бива комунизъм в общината ама чак пък Северно Корейски ? Много хард бе камаради, ама там разстрелват за малко
    • 3
      Да
      Даниел от Л-во
      0 0
      20:30, 4 авг 2017
      Ми на какъв език са си говорили?
    Последни новини