От х:

Днес в x:

Радев: Правителството ще протака за изтребителите

Президентът Румен Радев смята, че правителството има намерение "да протака" решението за закупуване на нови бойни самолети.

Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавния глава. 

В петък премиерът Бойко Борисов декларира, че желае да преговаряме с всички компании. 

"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов, Ф-16 , „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”.

Радев поясни, цитиран от bTV, че самолетите надхвърлят значително финансовата рамка, определена от парламента.

Той коментира и намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Коракачанов да не започва преговори, докато анкетната комисия в парламента не си свърши работата. Комисията ще разследва процедурата, класирала на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.

Важността на интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната изтъкна президентът Румен Радев при откриването на конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София. Вярвам, че конференцията ще допринесе за това, заяви Радев на форума.

След период на стагнация отбранителната ни индустрия отново е в подем, IT-секторът ни е признат в целия свят, интернет скоростта е сред най-бързите, посочи президентът Радев. 

България е страна на млади, интелигентни, високообразовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество, в тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме той да бъде развит, заяви държавният глава. 

Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент. 

Във форума участват еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана /ЕАО/ Хорхе Домек, вицепремиерът Томислав Дончев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини