От х:

Днес в x:

”Галъп”: 71% вярват на Радев, 9% - на Цветанов

По обвиненията в корупция 71% от българите вярват на президента Румен Радев, а едва 9% на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това покзват данните от независим телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 800 души на възраст 18+ години в периода 4-6 юли.

Според резултатите мнозинство вярва на президента Радев в текущите спорове за това има ли корупционни практики при избора на изтребители "Грипен". Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г., коментират социолозите. 

Според техния анализ обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от 64%, а 75% одобряват закупуването на нови самолети за армията. 

Идеята за катализаторите на колите пък среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха. 

Инициативата на Бойко Борисов за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС среща подкрепа сред мнозинство от 70%. Но във вътрешнополитически план са налице проблеми и те се долавят ясно от обществото. Пример за това е и преобладаващото неодобрение къмограничаването на плащанията в брой – 61% не подкрепят ограничаването, а 35% го подкрепят.  

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват. 

От "Галъп" обаче изтъкват, че е обезпокоителен делът на хората, които свидетелстват, че в последната една година са ставали свидетели на агресия или са били участници в нея – една трета от запитаните отговарят положително - това са 32%. Процентът е тревожен на фона на зачестилите медийни информации за случаи на агресивно поведение, коментират социолозите. 

Въпреки всичко, по казуса в Асеновград българите не стигат до крайности – съзнателно беше проверено екстремно твърдение (да се изселят всички роми). То не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват. Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, обобщават от агенцията. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини