От х:

Днес в x:

Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв...Преглед на печата

Участието на президента Румен Радев във форума "Три морета" е сред водещите теми на петъчните вестници.

"Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета - Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен. Устойчивото развитие на нашия динамичен регион зависи от умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в инициативата "Три морета" във Варшава. В инициативата участват дванадесет държави от региона - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати. В рамките на форума държавните глави на страните обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в ключови сфери като енергетика, дигитална икономика и сигурност, транспорт, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм. Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика, заяви президентът пред гостите на форума..." - в. "Стандарт".

"От трибуната на форума Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за неговото присъствие на Инициативата "Три Морета" и ясно заявената подкрепа за развитието на региона. "Разгръщането на американски части в България и съвместните тренировки на въоръжените сили на двете страни допринасят за покачването на бойните способности на Българската армия", каза президентът. Президентът коментира поставената цел за повишаване до 2% от брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана на партньорите в НАТО, като заяви, че освен инвестирането на повече средства, е необходимо те да се превърнат в реални бойни възможности. В рамките на форума участващите държави взеха решение да бъде създаден бизнес форум към инициативата "Три морета", в който ще участват предприемачи от дванадесетте държави. България приветства решението, a президентът Радев посочи, че отварянето на инициативата към частния сектор ще създаде допълнителен стимул за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката, науката и енергетиката. "Жизненоважно е политическите усилия на форума да бъдат подкрепени от реални бизнес инициативи, които ще имат принос за реалното свързване на страните от региона", заяви Румен Радев. Държавните глави на дванадесетте държави потвърдиха политическата воля за задълбочаване на интеграцията в региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, чрез по-голяма свързаност между държавите-участнички по оста "Север-Юг"..." - в. "Труд".

Защитата на гражданите от недобросъвестни работодатели, монополи и съдебни изпълнители също е сред актуалните теми.

"Миниcтъp-пpедcедателят Бойко Боpиcов даде пълнoтo cи подĸрепа за законопpоeĸтите, внеcени в Наpодното cъбpание от омбyдcмана Мая Манолова, чиято цел е да cе пpеĸpати т. наp. "модеpно pобcтво" и да cе огpаничат пpавомощията на чаcтните cъдебни изпълнители, cъобщават от пpеccлyжбата на Миниcтеpcкия cъвет. На cpеща, пpоведена в Миниcтеpcкия cъвет, двамата cе обединиxа около нeобxодимоcтта от допълнителни зaконодателни меpки за защита на тpyдовите и cоциалните пpава на pаботещите, кaкто и за pавнопоcтавеноcт на гpажданите cпpямо чаcтните cъдебни изпълнители, банките и монополите в гpажданcки пpоцеc..." - в. "24 часа".

"Премиерът Борисов увери омбудсмана Мая Манолова, че ще ангажира изцяло парламентарната група на ПП "ГЕРБ" в процеса на приемане на внесените от нея законопроекти, ще настоява те да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на м. септември т. г. Мая Манолова оцени като адекватна и навременна предприетата от премиера Борисов и от правителството реформа за цялостна промяна на отношението на администрацията към гражданите и бизнеса. Тя изрази готовност да подпомага, според правомощията на институцията на омбудсмана, този процес, за да се прекрати унижението, на което биват подлагани гражданите, когато търсят административни услуги..." - в. "Стандарт".

"Работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. В Кодекса на труда ще се предостави допълнителна защита на правата на работниците и служители в случаите, когато не им се изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения. Главната инспекция на труда пък ще получи допълнителни контролни функции - за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, по думите на омбудсмана Мая Манолова. Около тези мерки са се обединили депутати от всички парламентарни сили, стана ясно вчера при приемането на доклад на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Гарант за промените стана и премиерът Бойко Борисов, който сутринта е имал работна среща с Манолова. Омбудсманът е инициатор за пакета от законодателни мерки срещу проблема. От данни, съобщени в пленарната зала, стана ясно, че най-големият брой предприятия със забавени трудови възнаграждения на работниците е в търговията, тъй като там оперират и най-много стопански субекти. Там неизплатените заплати за периода 2012-2016 г. са 3.432 млн. лв..." - в. "Сега".

"Представители на няколко институции декларираха, че са взели всички мерки да защитят правата на бивши и настоящи служители на "Селект Трейд" ЕООД, собственик на търговската верига "Пикадили". Това съобщиха от социалното министерство след среща там по проблема. Собственикът на търговската верига е в процедура по несъстоятелност и всичките му магазини отдавна вече не работят. Във вторник над 700 служители в затворилата през март магазините си верига изпратиха отворено писмо, в което настояват Народното събрание, Министерският съвет и президентството да намалят представителните си разходи и да ги обезщетят за неплатените им заплати и осигуровки. Те обявиха и че свикват протест пред Народното събрание на 11 юли. Представители на Главната инспекция по труда, Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите и президентството са заявили на срещата, че са предприели всички действия в рамките на законовите си правомощия, за да принудят работодателя да изплати дължимите заплати и да изпълни задълженията си, с които ще гарантира, че служителите ще могат да ползват социално-осигурителните и здравните си права..." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също, че президентът Радев е нарушил закона при събирането на средства за изборната му кампания.

"Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си
Пpезидентът Румен Радев е наpyшил Избоpния кодеĸc, кaто е cъбpал 87 223 лв. даpения за кaмпанията cи cлад пpиключването ѝ. Това cе твъpди в доклад на Сметната палата, който одитиpа вcички паpтии и инициативни комитети, yчаcтвали в кaмпанията за пpезидент в кpая на 2016 г. "Има пpазнота в зaконодателcтвото, която не pегламентиpа точно тези пpоцеcи около избоpите и cлед тяx", коментиpа Радев наpyшението..." - в. "24 часа".

"Попитан за констатациите в доклад на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му за държавен глава, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви, цитиран от пресслужбата си: "Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях." По думите на държавния глава е необходимо да бъдат поставени в равни условия партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания, съобщиха от "Дондуков" 2." - в. "Дневник".

"Инициативният комитет (ИК) в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова за президентския вот м.г. е продължил да събира дарения в тяхна полза и след приключването на предизборната кампания. Така ИК е нарушил Изборния кодекс. Това съдържа докладът на Сметната палата, публикуван вчера. Комитетът е събрал 87 223 лв. след крайния срок, като общо даренията в полза на двамата са най-високи от всички участници - почти 723 000 лв. Санкция обаче няма да има, тъй като кодексът не предвижда глоба за подобно нарушение, коментираха пред "Сега" от ведомството... ИК няма да бъде глобен и за друго изборно нарушение - общински комитети на БСП са платили 540 лв. за медийни услуги в полза на Радев, въпреки че по закон на юридически лица е забранено да финансират кандидати. От Сметната палата обясниха, че глоба и за това провинение няма да има, тъй като санкцията от 3000 и 15 000 лв. многократно надвишава размера на нарушението..." - в. "Сега".

В. "Труд" продължава да следи темата с изтребителите: "Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призова да не се предрешава въпросът за избора на нов изтребител за ВВС и да се изчака окончателният доклад на временната парламентарна комисия по въпроса. Вчера тя проведе първото си заседание. "Комисията може да излезе с предложение, парламентът да ни задължи с решение, така че според мен е по-правилно да се изчака окончателният доклад на комисията и, ако нямат препоръки, работим по проекта, който съм внесъл в Министерския съвет", каза пред журналисти, след като присъства на заседание на комисията по отбрана. Каракачанов припомни, че във внесеното от МО предложение се включва разглеждане и на третия проект - за придобиването на нов тип бронирана машина за Сухопътните сили. На въпрос дали междувременно ще се водят преговори с производителя на шведските самолети "Грипен" той отговори: "Ако вземем решението на служебното правителство, там се говори за двама от участниците, тоест не може да има преговори само с един."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    2 -1
    10:56, 7 юли 2017
    Знам, Хасково нет, че така искате да бъде незаконно събръна сумата, но този човек за разлика от вас има добри съветници, а вашите гербаджии са много зле....
Последни новини