От х:

Днес в x:

Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК

Някои заболявания, които не инвалидизират ще отпаднат от методиката за издаване на ТЕЛК. Това каза заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова пред журналисти. Петрова участва в кръгла маса: "Демографски процеси и тенденции в България", която се провежда под патронажа на заместник-министър председателя Валери Симеонов. Домакин на форума е Софийския университет.

Относно готвената до края на месец октомври концепция за промени в ТЕЛК,Петрова обобщи, че те ще включват промени в законодателството, в методиката и определяне на единен контролен орган. Вече имало работна група, която ще изготви промените. "Трябва да има един контролен орган, в момента имаме шест контролни органа. Контролът се извършва само по документи и това не дава добър ефект", коментира Султанка Петрова.

Тя посочи, че в резултат на слабия контрол имаме и такива лоши практики. Султанка Петрова заяви, че е склонна да вярва, че една трета от ТЕЛК решенията са неправомерно издадени. "Трябва да ви кажа, че съм склонна да вярвам, поне анализите, които съм чела за махали със заболявания астма, други квартали с диабет", коментира тя. По думите й вече има съмнения, наседени в хората, които трябва да бъдат изчистени. По думите й следва да не се дава възможност да се злоупотребява. Според нея е редно да няма вратички, които да позволяват издаването на фалшиви ТЕЛК решения.

Тя бе категорична, че ще отпаднат заболявания, които не инвалидизират и ще има преразглеждане на някои решения. Освен това ще отпадне необходимостта от преосвидетелстване на хора с трайни увреждания. Така чрез молба хората, които имат съпътстващи заболявания, ще може да им бъде увеличен процентът на неработоспособност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    baxmamamu
    0 0
    22:00, 22 яну 2019
    Герберски боклук боклук
Последни новини