От х:

Днес в x:

Хасан Азис с инициативи за справяне с безработицата

Нова инициатива за справяне с безработицата в общината – „Ден на отворените врати за безработни в Кърджали“, предприема кметът инж. Хасан Азис. Това обяви той в петото поред лайв-включване във Фейсбук „Ти и Кметът“.
Инициативата включва провеждане на поредица от срещи между директорите на професионалните гимназии в общината и ръководителите на производствените предприятия. Идеята на градоначалника е да се актуализира и осъвремени учебната програма на училищата с професионална насоченост, за да отговаря на реалните нужди на местните фирми. Така ще може подготвяните там ученици да намират бърза реализация след завършването си.
По думите му в предприятията се търсят специалисти, които да боравят с уреди и съвременни технологии и е нужно образованието да съответства на съвременните изисквания на работния процес.
До края на седмицата се очаква да бъде иницииирана и среща от негова страна с директора на Бюро по труда в Кърджали. С нея ще бъде даден старт на инициативата „Ден на отворените врати за безработни“. В различни дни, хора, регистрирани като безработни, ще имат възможността да посетят местни фирми и предприятия като „Пневматика – Серта“, „Теклас“, „Горубсо“ и др. Така те ще могат на место да се запознаят с условията на труд и търсените специалисти. Такива посещения на место ще има и в различни хотели и ресторанти, обеща още инж. Хасан Азис.
До края на седмицата ще бъде обявен и Ден на отворените врати в община Кърджали, в който тези, които търсят реализация в общинската администрация ще могат да се запознаят със спецификата на работата в различните отдели.
Община Кърджали ще бъде първата институция, която предприема активни действия за намаляване на безработицата. Статистическите данни показват, че към 1 май безработицата в общината е 6%, а в областта - 11.4%. За сравнение, в България делят на хората без трудова заетост е 7.1%. Най-засегнати в общината Кърджали са хората над 55 години, младежите до 24 години и жените. Именно заради това се предприема по-активна политика в посока към насърчаване на трудовата заетост на тези групи хора.
В следващото предаване на „Ти и Кметът“, инж. Хасан Азис обеща да има вече по-конкретни действия по така предложената инициатива.
Постът във Фейсбук, с това включването на живо с градоначалника на Кърджали, към момента е събрал 6375 гледания, като всеки предишен епизод на „ТИ и КМЕТЪТ“ надхвърля 23 000 гледания.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини