От х:

Днес в x:

Никола Чанев пред родители учители: Училището в Чифлик няма да бъде закрито

Изображение 1 от 4

    Областният управител Никола Чанев се срещна с учители и родители на ученици от основно училище „Максим Горки“ в кърджалийското село Чифлик по тяхна покана. Хоратапотърсиха съдействието му във връзка с бъдещото развитие на школото и финансовото осигуряване на учебния процес. На срещата присъстваха още началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев и общинският съветник Наим Наим.

    „Училището в Чифлик не подлежи на закриване. Нещо повече, политиката на МОН е в подкрепа на малките училища“, категоричен бе Чанев.  Важно за общността, за живота в селото, за спокойствието на вашите деца и на вас, като родители, е това училище да продължи да съществува и който твърди обратното, ви лъже.  Право да затваря училища в България,има единствено министърът на образованието и  то тогава, когато са налице необратими причини в тази посока. Уверявам ви, че държавата няма намерение да закрива това училище, докато вие настоявате да го има“, подчерта Чанев. В Чифлик учат 22 деца от няколко съседни села, като тенденцията е  броят им да се увеличава, сподели директорът Маргарита Башлиева.Проблеми с издръжката няма, работи се и по европейски проекти. Началникът на РУО Гроздан Колев обясни, че в този случай бройката не е определяща за съществуването на школото, тъй като в областта има примери за училища, които работят с по-малко деца при едно добро планиране на бюджета и с подкрепата на местната власт.

    Жителите на Чифлик, Мургово, Висока поляна и Горна крепост, които присъстваха на срещата твърдо заявиха, че са доволни от качеството на учебния процес и не желаят децата им да учат другаде. „Не сме съгласни да пътуват до града или до друго, по-далечно населено място. Много от нас са учили тук, искаме и децата ни да продължат традицията. Без училище, селото ще се обезлюди“, казаха те. Да се види с областния управител дойде и 84-годишният Ахмед Адемов, който с насълзени очи разказа, че баща му е строил сградата на школото в Чифлик и се надява звънецът в ОУ „Максим Горки“ да продължи да бие още дълги години.

    Родителите благодариха за подкрепата на държавата и заявиха,че няма да позволят затваряне на училището. На същата позиция стои и кметицата Нефиде Али.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини