От х:

Днес в x:

Професори геолози пиха от Хасковската вода в присъствието на прокурори

    Двама професори от БАН пиха от водата в Помпена станция 1 на Хасково днес, за да покажат, че хората не трябва да изпадат в паника, заради засечените преди време нередности. Проф.Радослав Наков, директор на Геологическия институт при БАН. и проф. Алексей Бендерев, ръководител на секция „Хидрогеология“ в Института в присъствието на тримата наблюдаващите прокурори по образуваното досъдебно производство, в което се търси истината за хасковската вода Николай Трендафилов, Тереза Скорчева и шефът на Районната прокуратура в Румен Сираков взеха проби от водата за експертиза.

    Освен двамата геолози, в изготвянето на експертизата ще участва и проф.Александър Стрезов, който е от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН.

    Досъдебното производство се води към настоящия етап с работно обвинение е по член 353 А, търси се длъжностно лице, което е укрило информация за водата в Хасково, поясниха наблюдаващите прокурори.

    Първото място, от което учените взеха водните проби за комплексната експертиза, е от Помпената станция 1, където имаше отчетено превишаване на концентрацията на уран и алфа активност. Втората проба ще бъде взета от среда между мината, която е съществувала преди години и Помпената станция, обясни прокурор Сираков. Той посочи, че заданието към експертите е да отговарят на няколко въпроса: има ли превишаване на допустимите норми на уран и алфа активност, съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, както и на Наредба №1 за проучване ползване и опазване на подземните води.

    Цялостната комплексна експертиза, която върви, ще обхване периода от 2010 година до днес.

    Прокуратурата е изискала всички съществуващи проби от лабораториите и институциите за този период. Не само отчетените на хартия, но и реалните, тъй като те се пазят в период от пет години от институциите, поясни районният прокурор.

    “Всички проби, които са правени от всички лаборатории са изискани, всички институции, които са се занимавали с мониторинга на водата от 2010 г до настоящия момент, ще бъдат изследвани. Изискваме не само документи, но и водената в периода кореспонденция между Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите, както и институциите, които отговарят за водата и осъществяват проби за годността й- РЗИ-Хасково, РЗИ-Пловдив, ВиК -Хасково, Басейнова дирекция.“

    Причината да се изиска кореспонденцията между институциите е за да се установи имало ли е знание за превишаване на нормите и какво е предприето.

    По-голямата част от документите вече са събрани, назначена и приложена по делото е техническа експертиза. Разпитаните до момента свидетели са над 50. Делото се очертава като доста обемно, до момента то е в 15 тома или 5 000 страници, които се очаква да набъбнат още. Заради огромната работа, която трябва да се свърши, срокът на разследването е удължен от два на четири месеца- до 19-ти август.

    Проф. Алексей Бендерев, ръководител на секция „Хидрогеология“ в Геологическия институт при БАН

    Днес взехме водни проби за различни показатели. Първо на място в помпената станция определихме показатели, които се изменят във времето, като температура и киселинност на водата и т.нар. специфична електропроводност, която характеризира колко количество разтворени вещества има във водата. Тези три показателя са добри.

    След това взехме проба за различни радиокативни изотопа, като Уран 234, 235, 238, за радии и други. Взехме и трета водна проба за определяне на т.нар. макро и микро състав-това е за съдържанието на различни химически елементи, които се срещат най-често във водите. А в малки шишета взехме проба за тежки метали. Тъй като те не са устойчиви във времето, консервирахме ги с концентрирана азотна киселина. Пробите ще бъдат изпратени в лаборатория, която допълнително ще бъде уточнена с прокуратурата.

    Най-продължителният анализ е за радиоактивността.

    Ще вземем и проби от урановата мина, задачата ще е трудна да анализираме от къде идва урана, засечен във водата, защото трябва да се запознаем с много предварителна информация, която е собственост на различни институции, но се надяваме прокуратурата да ни съдейства за достъпа до тази информация.

    Като учен за мен всеки един случай е интересен. Този в Хасково също.

    Но държа да кажа-България е страна, която е богата на уран, има го на много места. Дори, когато ходите по планините, може да ви се е случвало да пиете вода от някои изворче, което е било с по-висока концентрация на уран, отколкото е тук в Хасково.

    Поф. Радослав Наков, директор на от Геологическия институт при БАН

    Не трябва да се домонизира урана, той си съществува в природата, като естествен елемент и ние се сблъскваме с него навсякъде. Просто за хората звучи много страшно, като се каже „уран“, а има толкова други елементи, които са тежки метали и са не по-малко опасни. Манганът, например. Затова не бива да се прави в никакъв случай директна връзка между бившия уранодобива и откритите наличия на уран във водата.

    Аз самият съм започнал своята кариера в уранодобива и нито за миг не съм се страхувал. Имаше хора, които пиеха от извор, върху който имаше уранова чиста руда и доживяха до старини.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Гр
      гражданин
      31 -6
      17:00, 5 юли 2017
      Защо прокуратурата не се занимае и с цената на водата, след като е негодна за пиене?
    • 2
      00
      001
      25 -5
      17:04, 5 юли 2017
      Че защо да не пият??????????нищо Ѝ няма на водата!!!!!!!!!!
    • 3
      00
      001
      22 -3
      17:08, 5 юли 2017
      кой те излъга че е негодна???????
    • 4
      Ка
      камера
      28 -11
      17:31, 5 юли 2017
      Дали затъмнението ще продължава да засенчва виновните, които скриха за опасността да се консумира от населението Хасковската вода толкова месеци..???? Иначе господата се смеят, танцуват,вкусват водата, след което ще си вземат командировъчните, някой лев за докладче и ще си отидат!!! Дето се казва кой ли те бръсне за слива, че сме си пили вода, че сме се къпали, че сме си готвили .... Е голяма работа !!??? Сега се за забавляват на наш гръб !!! Пък тя водата ще я има, замърсена, чиста, кой ли знае ? Къде е господин директора на вик да каже.. Ей изпокриха се на хладно...
    • 5
      Jo
      John
      13 -11
      17:54, 5 юли 2017
      длъжностното лице се казва марков, а той не е пил вода!
    • 6
      Зр
      Зрителя
      9 -8
      23:43, 5 юли 2017
      Много ти боде очите тоя Марков който е дето се вика от оня ден във тая система но колкото и да пишеш няма да се върнеш :)
      • Jo
        John
        4 -2
        12:26, 6 юли 2017
        драги зрителю, марков е длъжностното лице, което трябва да уведоми кмета и областния управител!
      • Ке
        Келеш
        4 -5
        14:57, 6 юли 2017
        В грешка си !Този ”капацитет” отговаря за водата на Хасково вече две години и половина. За да опресниш памета и мозъчните клетки прочети статиите на Хасково нет и ще си отговориш на въпроса, кой трови и лъже гражданите и заради кой стоим без вода с дни ...,марков. Да се чуди човек , за какво е седнал там.,щом от нищо не разбира. .Чудя се ти зрител, като нямаш отношение с водата защо всеки път се изказваш злобно и нетазбираемо за нас хората. Птоблем ли имаш? Потърси психиатър!
      • Зр
        Зрителя
        1 0
        09:45, 9 юли 2017
        Злоба виждам само във вашите коментари и незнам какво искате с тия персонални нападки срещу Марков водоснабдяването в Хасково не е на това дередже от 1-2 години а от 20 потърсете малко повече инфо и ще се видите това
    • 7
      Аз
      Аз
      12 -5
      23:50, 5 юли 2017
      Малииии... Новина! Малиии! Супер! Леле, сРаХотно! Или дядо и баба са академици, или аз още не знам, че съм прУфесУр! Пия, мия се, децата станаха по 2 метра, внуци имам 5. Аз съм малкия син и пиша, щото бащата иска. Не съм 2 метера, ама на трийсе с тая вода съм се къпал. Имам бебе на 5 месеца. Нищо му няма. Паника сред хората за едни пари. Дано ви приседнат! А водата е лешшшш и 3 лв кубика са грабеж!
    • 8
      Ас
      Асдг
      7 -2
      08:29, 6 юли 2017
      Да пият, да пият... До няколко години ако не опънат петите, значи става.
    • 9
      Да
      Да, ама
      8 0
      11:02, 6 юли 2017
      Е, нали пласираха "минералната вода" Бачково, която е отвратителна и никой не си я купува, но училища и детски градини бяха снабдявани ежедневно точно с тази вода, защо ли?....
    • 10
      Ке
      кЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      4 -4
      11:36, 6 юли 2017
      Ама те не пият водата всеки ден, а кауньте я пиете :))
    • 11
      Гр
      Гражданка от "Мл.хълм"
      4 -1
      13:54, 6 юли 2017
      Е, добре, пийнахте вода, пробвахте я, сега пуснете кладенците, че и ние от високите части на града да си имаме вода, да се къпем като хората и да си перем дрехите!
    Последни новини