От х:

Днес в x:

Георги Андреев събира на една сцена шведски хор, Народния, Камерния и духовия оркестър

За първи път в Хасково на една сцена заедно ще свирят в общ проект Камерният струнен оркестър, Народният и духовият. Те ще изпълнят произведения на композитора с хасковски корен Георги Андреев, който беше обявен за почетен гражданин на Хасково с решение на Общинския съвет през февруари тази година. В компилацията, която ще бъде представена на 9-ти септември в рамките на празниците на града, ще се включи и  Шведския женски хор за български народни песни „Перуника“, чийто създател и диригент е друг хасковлия - Михаил Делчев.

Днес диригентите на Камерния оркестър Цанислав Петков и на Народния Димо Йорданов направиха първата си работна среща с топ композитора за избистряне на детайлите около проекта.

Концертът ще е авторски, съставен от произведения на Георги Андреев. По-голямата част от композициите са писани преди време. Ще има обаче и съвсем нови неща, създадени специално за този проект и пред хасковска публика ще са премиера, обясни Георги Андреев. 

„Въпреки, че концертът е все още с работно заглавие, това, което мога да кажа със сигурност е, че ще е много пъстър, полистилистичен. Солистката на Народния общински оркестър Тонка Колева ще  изпее премиерната творба, която ще напиша специално за нея - сюита от четири песни с характерно звучене за хасковския регион. Мотото на концерта или по-скоро концепцията му е обединяването около Хасково като регион. Затова в проекта ще бъде включен като инструменталист солист виртуозният кавалджия Недялко Недялков, който също е родом от Хасково.“

Самият Георги Андреев също ще излезе на сцената с гъдулката си.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    ива
    0 0
    09:35, 2 юли 2017
    кога ще е събитието?
    • Кр
      Красимира
      1 0
      23:02, 5 сеп 2017
      На 09.09 - събота, от 19 ч. в читалище Заря.
Последни новини