От х:

Днес в x:

7 °C

ВМРО иска от вътрешния министър проверка за побоя в Асеновград

Писмо до министъра на вътрешните работи Валентин Радев изпраща Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в София и член на Организационния съвет на партията. Той настоява министърът да разпореди проверка на случая в Асеновград, при който тълпа цигани биха група граждани. Задържаните са само 8 лица, което е липса на твърдост от страна на служителите на реда. Контрера дава за пример и друг случай, където на видеозапис от камера в хранителен магазин в Борован се вижда как двама цигани пребиват служител на РУ - Бяла Слатина. Това поставя тежкия въпрос щом престъпниците нямат страх и респект от служителите на МВР, тогава какво ли ще предприемат спрямо обикновени граждани.

Според съветника на подобни случаи трябва да се отвръща цялата строгост на закона, защото циганския криминален контингент се е самозабравил и води съществувание над и въпреки държава и държавност. Не бива да се прави компромис в името на някакво уж мирно съществуване, пише Контрера. Той призовава министър Радев да бъдат отправени силни политически послания и да се демонстрира воля за противопоставяне срещу системното и дразнещо беззаконие особено в малките населени места.

Трябва ясен сигнал, че ще се използва и е задължително да се използва сила в такива ситуации. Трябва и ясна и едностранно изразена политическа подкрепа за служителите в МВР да прилагат сила в подобни случаи - с други думи да се даде кураж на редовия състав да натисне бандитите, пише в заключение Карлос Контрера.

Ето и пълният текст на писмото:

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ВАЛЕНТИН РАДЕВ

ПИСМО

От Карлос  Арналдо Контрера,

Член на организационния съвет на ВМРО - Българско национално движение

Гр. София, ул. Пиротска 5, ет. 5, зала 1

Уважаеми г-н министър,

В последните дни общественото внимание се фокусира върху два инцидента, при които на публично място се стига до сбивания и нанасяне на телесни повреди.

Единият случай е в гр. Асеновград, пред общинската болница, където тумба цигани от асеновградския квартал „Лозница“ напада други граждани с цел саморазправа и нанасяне на увреждания на физическия интегритет. Намесата на полицията, както се твърди, е предотвратила по-сериозен инцидент или ескалация на така създадения.

Другият случай е от гр. Борован, където служител на МВР от РУ – Бяла Слатина е бит от две лица в хранителен магазин. Като за мотив се изтъква, че нападателите отмъщавали за това, че са задържани от служителя на МВР.

И двата инцидента са показателни са ширещата се безнаказаност в малки населени места, и в двата инцидента участват цигани – факт, който не бива да се премълчава, защото за пореден път показва системен проблем с криминогенния фактор в циганската общност.

По същество инцидентът в Асеновград представлява откровена и ярка провокация срещу обществения ред. За съжаление подобни изстъпления се превърнаха в практика – давам пример с инцидентите в София, свързани с „Виетнамските общежития“, където цигани заплашваха, че ще се лее кръв.

Отправям това писмо по няколко причини. Оповестената информация по случая в Асеновград показва, че при наличието на тълпа, която е вилняла пред обществено заведение, има привлечени като обвиняеми само 8 души. Сведенията показва, че са присъствали десетки нападатели, организирани в тълпа, въоръжени, които с особена дързост и цинизъм са нападнали други граждани и са оказа съпротива на органите на реда. Този случай е показателен за липсата на твърдост от страна на МВР, когато трябва да се пресичат всякакви подобни опити или нападения. А липсата на твърдост у структурите на районните управления се дължи на грешна политическа и оперативно-техническа логика, подчинена на принципа „да пазим баланса, за да не стане беля“.

Позволявам си да Ви обърна внимание, че това е абсолютно грешен  и порочен модел, който беше наложен и налаган години наред като компромис в името на някакво уж мирно съществуване. Позволявам си да се обърна към Вас, тъй като отдавна ситуацията с подобен род събития е минала границите на търпимостта, струва здравето, а понякога и живота на български граждани. Считам, че по казуса с побоя, нанесен от цигани над други граждани в Асеновград, не трябва и не бива да има никаква търпимост. Ето защо настоявам да назначите проверка за начина, по който РУ - Асеновград е реагирало на ситуацията, както и съвместно с Прокуратурата на Р България да бъдат командировани разследващи органи, които да изяснят инцидента и да привлекат като обвиняеми абсолютно всички участници във въпросната тълпа от кв. „Лозница“.

Считам, че включително и на политическо ниво трябва да бъде ясно заявено, че подобни изстъпления и ексцесии не само повече няма да се толерират, а е задължително да бъдат прекратявани със прилагане на физически сила и помощни средства от страна на органите на МВР.

По отношение на случая в Борован (информацията беше разпространена от вестник „Конкурент“ в т.ч. придружена и с видео) считам, че въпросните двама нападатели следва да незабавно привлечени към отговорност. Стана практика служители на МВР да бъдат нападани, в т.ч. и когато не са на служба, а това да се приема като нещо нормално. Това е лош сигнал първо към обществото, второ към всички служители от системата на МВР, които нямат никаква сигурност и защита, че утре няма да им бъде потърсена сметка защо си вършат работата. Посочвам казуса в Борован, защото той поставя тежкия въпрос щом престъпниците нямат страх и респект от служителите на МВР, тогава какво ли ще предприемат спрямо обикновени граждани. Още повече случаят в Борован доказва, че в малките населени места се е създала една особена неформална група от хора, които се чувстват и живеят над и извън закона. Побоят над служителя се отличава с откровена дързост и цинизъм. Сигналът е, че МВР като система и пазител на обществения ред не представлява фактор в очите на подобни хора. Считам, че на тази ситуация следва да се отвърне с цялата строгост на закона не само по отношение на двамата цигани (рецидивисти, както се оказва), но и по отношение на целия криминален контингент в района, който явно се е самозабравил и води съществувание над и въпреки държава и държавност. С други думи Ви призовавам за ответна специализирана операция, която да покаже, че не може полицаи да бъдат бити независимо дали са дежурство или не са.

Отправям това писмо към Вас, защото освен техническите и организационни мерки в системата е необходимо и отправяне на силни политически послания и демонстриране на воля да се противопоставим срещу системното и дразнещо беззаконие особено в малките населени места. Трябва ясен сигнал, че ще се използва и е задължително да се използва сила в такива ситуации. Трябва и ясна и едностранно изразена политическа подкрепа за служителите в МВР да прилагат сила в подобни случаи – с други думи да се даде кураж на редовия състав да натисне бандитите!

Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 15.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини