От х:

Днес в x:

Проучват кои сгради са опасни при земетресение

Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН разработва методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на територията на България. Методиката се разработва по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Картите за сеизмично райониране показват какви по сила сеизмични въздействия могат да се очакват във всяка "една точка" от територията на България. Te ще се използват при проектиране на ново строителство и при оценка на уязвимостта на съществуващото строителство, защото има сгради, строени назад през годините, когато е нямало противоземетръсни норми.

Общи оценки за издръжливостта на сградите при земетресение не могат да бъдат направени, без да има разчети, каза директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Всички сгради, независимо от строителната им система - едропанелни, едроплощен кофраж, пакетно повдигнати плочи, скелетни стоманобетонови сгради с преградни стени, са осигурявани за един и същ размер на земетръсните сили, определен от съответната сеизмичност в конкретния район, каза проф. Светослав Симеонов.

Той отбеляза, че друг е въпросът, че при различните строителни системи тези земетръсни сили се поемат по различен начин, но ако са проектирани добре, би трябвало да бъдат еднакво осигурени, независимо от това дали са панелни, скелетни, едроплощен кофраж или пакетно повдигнати плочи. Те са оразмерявани за едни и същи земетръсни сили, които се определят от картите за сеизмично райониране, обясни ученият.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини