От х:

Днес в x:

В Езиковата избираха професиите на бъдещето

Изображение 1 от 6

    Заключителното събитие „Професиите на моето бъдеще“  събра  ученици, учители, ръководство и  кариерни консултанти в Актовата зала на Езиковата гимназия.Училището  е едно от пилотните учебни заведения в страната, които апробираха Проект BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от ОП„ Наука и образование за интелигентен растеж“.

    Под формата на игра и  с активно участие на учениците от пилотните паралелки бяха представени професиите на бъдещето. Ако се чудите с какво се занимават  риуайлърите или пък телехирурзите ,  учениците, участници в проекта ще ви разяснят. В своеобразна викторина на професиите, със състезателен характер, участваха четири отбора-  по един представител от всеки клас. Те приложиха на практика знанията си от участието  в клуб „Кариера“ като отговяваха на въпроси за рейтинговата система в България, за посоките на кариерно развитие, за   Центъра за кариерно  ориентиране  и за клуб “Кариера“.

    Играта „Асоциация“ показа широк спектър от професии и актьорски талант на бъдещите лекари, фотографи, учители, счетоводители. Учениците  трябваше да представят избрана професия, с мимика и жестове, а  съучениците   им да я  отгатнат.

    Отборите представиха и своето виждане по темата „От какви качества зависи успешната кариера?“ като очертаха   профила на един  истински експерт в професията. На преден план изпъкнаха качествата „инициативен“, „рационален“, „упорит“, “комуникативен“.

    За да имаш успешна кариера обаче трябва да получиш качествено образование. За целта учениците нареждаха пъзели с известни български университети като изразиха мнение за предпочитаното от тях висше учебно заведение.

    Жури в състава директора на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова и  ръководителя на  ЦКО – Кърджали Яна Илиева определиха като победител отбор номер 4 като критерии им бяха – задълбочени отговори и представяне.

      Събитието завърши  с една ретроспекция на дейностите по кариерно ориентиране в училище – учениците споделиха в неформални разговори впечатленията си от професиографската екскурзия, срещите с работодатели, споделянето на вдъхновяващи лични истории, обученията, дискусиите по тематични филми, интерактивните упражнения, информацията от сайта: orientirane.mon.bg и др.

    По мнение на учениците   клуб „Кариера“  в училище е необходим и  се радват, че той ще продължи да функционира и в бъдеще.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини