От х:

Днес в x:

Президентът ще разсекрети и втората стенограма за КТБ

Президентът Румен Радев ще разсекрети и стенограмата от втория Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата КТБ, провел се на 14 юли 2014 г. Това са съобщили от администрацията на държавния глава. 

Оттам обясниха, че в момента в Държавната комисия по сигурността на информацията върви процедура за премахване на грифа "поверително" към документа. След като законовите изисквания бъдат изпълнени, той също ще стане публичен, уточняват от пресофиса на Радев пред в. "Сега".

В интервю за bTV на 9 юни президентът каза, че след като види реакциите в обществото по отношение на първата стенограма от КСНС, проведен на 29 юни 2014 г., ще прецени как да действа с втората. "Моето решение е да не обжалвам решението на съда за втората стенограма. Предприел съм действия за декласифициране, т.е. премахване на грифа "поверително", с който е тази стенограма, и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам. Защото първата стенограма ще бъде тест за зрелостта на нашето общество дали заслужаваме прозрачност. Дали всички искат прозрачност, или някой иска да създава кризи в банковата система", каза Радев.

Позовавайки се на грифа "секретно", първоначално от президентството отказаха да разсекретят стенограмата от 14 юли 2014 г. Искането за това направи журналистът от телевизия BiT Илия Вълков.

На 5 юни обаче Административен съд - София град (АССГ) отмени решението и върна преписката за ново произнасяне. В мотивите се посочваше, че от президентството в разрез със закона не са посочили мотиви за отказа си да предоставят пълното съдържание, а са се позовали само на това, че във втората стенограма се съдържа класифицирана информация, представляваща държавна тайна. "Правната доктрина всякога е квалифицирала липсата на мотиви като съществено процесуално нарушение", пишеше в тях. Съдът указваше на президента "да прецени възможността за предоставяне на частичен достъп до търсената информация, като независимо дали ще предостави или ще откаже достъп до исканата информация, следва да изложи мотиви за това". 

АССГ прие още, че позоваването на класифицирана информация три години след фалита на КТБ не кореспондира с реалностите в държавата и че в момента разсекретяването на стенограма №2 не може да доведе до негативните последици, което е било възможно преди 4 г. - "повишаване на напрежението в обществото с непредсказуеми последици".

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини