От х:

Днес в x:

София е 184-та в класация на най-скъпите градове в света

София е на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., според консултантската компания Merser.

26-тото поред изследване на компанията е цитирано днес от БТА. Столицата на България дели 184-ото място с индийския град Калкута.

Проучването отчита над 200 вида стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място (включително и чужди граждани) имат да плащат всекидневно.

В "кошницата" са включени хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др.

Челната десятка

Първите 10 най-скъпи за живеене градове са подредени така:

1. Луанда в Ангола; 2. Хонконг; 3. Токио; 4. Цюрих; 5. Сингапур; 6. Сеул; 7. Женева; 8. Шанхай; 9. Ню Йорк; 10; швейцарската столица Берн.

Луанда се е "изкачил" до номер 1 като най-скъп град в света поради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията на Merser - Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул - 142, Атина - 144, Тирана - 189, Белград - 198, Сараево - 202, Скопие - на 206-то място и др.

Швейцарският случай

Прави впечатление, че три швейцарски града за поредна година са в топ-10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над 3 600 долара на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи 3 500 долара на месец.

Освен това средният жител на Цюрих изкарва 41 долара на час, преди облагане с данъци, което е 21 пъти в повече от средния жител на град като Киев (класиран на 163-та позиция).

Високите доходи позволяват жителите на Цюрих да работят около 20 часа, за да могат да си купят например Айфон 6. Средно 627 часа работа излиза същата придобивка за жител на Киев.

По данни на българския Национален статистически институт общият среден годишен доход на домакинство у нас през миналата година е бил 12 666 лв., а общият годишен разход - 11 968 лева. Доходите и съответно разходите в столицата София са сред най-високите в страната.

Коментари в сайта

Последни новини