От х:

Днес в x:

В Болярово готвят колективен иск срещу ВиК, от 2 месеца са без вода

Изображение 1 от 5

    Жителите на блок 1 и 2 в хасковския квартал Болярово готвят колективен иск в съда срещу ВиК за нанасяне на неимуществени вреди.

    Хората от двата входа на жилищните сгради, известни като блокчетата на Редки метали, са без вода от два месеца.

    „Имаме малки бебета, възрастни хора на легло, насред лято хигиената започва сериозно да куца. Вода няма нито капка. Понякога идва от обяд докъм пет. Дебнем, кога ще протече чешмата. За два месеца за малко сме имали сигурно около 14 пъти вода. Живеем на петия етаж и сме принудени да мъкнем туби с вода от къде ли не, за да напълним пералнята да се изперем. Това се случва в 21 век, в градски квартал“, казва Петя Величкова. Със съседите й многократно са подавали жалби до шефа на ВиК Тодор Марков. Все ги карали да изчакат, докато се изясни ситуацията със спрените помпени станции заради некачествената вода.

    А през това време хората се спасяват както могат. семейство Величкови, например, които са на най-високия -5 етаж са си направили приспособление за качването на тубите с вода. на терасата имат ръчно измайсторена лебедка. А макар да се занимават с внос на техника,  в пералното държат машина от по-старите. Само така успяват да я налеят с вода от тубите и да я задвижат. Новите модели заради липсата на налягане блокират действието, като изписват, че няма вода. Майката на 8-месечната Ния пък разказа днес, че водила бебето на байсейн и използвала възможността да го поизтърка докато е във водата.   

    На хората обаче им писнало и представители от блоковете потърсили тази сутрин съдействието на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

    След неговата намеса след два месеца безводие най-после получили обещание от ВиК за решаването на проблема им - хидрофор за сметка на водното дружество.

    „Това е единственият начин да качим вода до горните етажи на тези блокчета. Друг няма. Трябва обаче всички жители на блоковете да подпишат съгласие за това“, каза пред Haskovo.net Тодор Марков. Съгласието на всички е необходимо, защото хората ще трябва да плащат сметките за ток за хидрофора.

    „Каквото и да направим, няма как да оберем луфта от липсващите кладенци. Няма как водоподаването да е като преди 5 месеца. Няма как в зоната на Болярово да компенсираме липсите от спряната Помпена станция 1. Затова трябва да реагираме алтернативно. Чака ни тежко лято“, коментира още ВиК-шефът.

     А пък хората от Блоковете в Болярово заплашват, че ако проблема им не бъде решен възможно най-бързо, излизат на протест и  ще блокират пътя към Минерални бани.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Бо
      Боляровец
      28 -1
      17:04, 27 юни 2017
      Ама по 3 лева за вода плащаме нали,дето хем я няма ,хем не е за пиене ,а на сметката пишете питейна.вода.Некадърници
    • 2
      Зр
      Зрителя
      8 -18
      17:38, 27 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ми
      Минков
      8 0
      13:37, 28 юни 2017
      Ами стават и препречват п ътя към мин. бани и ще се реши въпросът много бързо! Ама всичките да се вдигнат!
      • Лю
        лют *********
        3 -1
        19:30, 2 юли 2017
        И аз ще ида.Само протестът да не е в Сряда в 7 часа.Имам среща с едно красиво момче.
    • 4
      По
      Потърпевш
      7 0
      17:29, 28 юни 2017
      Положението е таковане само в двата блока, но и в цялата западна част на квартала- когато се прибереш от работа ни вода ни водоноски. А пък оправданията на ВиК шефа са просто малоумни-как няма вода вкладенците при положение че от април до миналата седмица не са се ползвали. Как примерно в колбасарски цех „Нолев” водата не е спирала, а другаде въобще няма. Защото и там ако няма вода досега да са ги затворили и да не излизат с отговори от сорта че си имат техен кладенец защото няма такъв!!! Хората не са баламурници и ще си отстояват правата.
    • 5
      Ер
      еро
      3 -4
      21:41, 28 юни 2017
      в болярово освен повишения радиационен фон се молят и за радиактивна вода. Господи погни на нещасниците .
    Последни новини