От х:

Днес в x:

Събор в Синчец събра стотици родопчани и изселници

Изображение 1 от 4

    Във втория ден на Рамазан Байрам  в ардинското село Синчец за пети пореден път се проведе традиционният селищен събор, който бе организиран с подкрепата на местното кметство и община Ардино. Въпреки слънчевото време на празника се стекоха много жители от околните села Гърбище, Мак, Теменуга, гостуваха и изселници от Турция, Австрия, Франция. Имаше чевермета, скари с кюфтета и кебапчета.

    Гости на събора бяха областният председател на ДПС инж. Изет Шабан,  кметът на общината Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

    Селският празник бе открит от кмета на Синчец Хълми Мустафа. „Неусетно мина една година. Много сме щастливи, че отново сме заедно и то за двоен празник, както на селото, така и за Рамазан Байрам.“, заяви Хълми Мустафа.

    Кметът Ресми Мурад поздрави присъстващите с празника. „Рамазан Байрам е празник, на който да сме заедно всички. Днес виждам, че то се е превърнало в истински празник на селото. Надявам се много, че ще запазите тази традиция и в идните години, за да я предадете на бъдещите поколения ”, заяви Мурад. Той пожела на всички присъстващи много здраве, късмет и щастие.

    56-годишният Невзат Демир и 60-годишният Неджати Куру от турския град Бабаески  идват за първи път на селския събор. „Дойдохме тук заедно с Мехмед Юстюн, родом от Синчец. „Завиждаме Ви! Подобни празненства в Тракийската част на Турция няма. Уникална природа, особено сме впечателени от къщите с каменни покриви и комини. Надяваме се отново да посетим, този красив край на България“, споделиха те.

    За доброто настроение на гостите и жителите на селото се погрижи оркестър „Орфей“ от Кърджали. В центъра на селото се извиха кръшни хора.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини