От х:

Днес в x:

3 °C

Чанев ще посредничи между бизнеса и професионалните гимназии

Областният управител Никола Чанев пое ангажимента да посредничи между бизнеса и професионалните гимназии в Кърджали с цел скъсяване на дистанцията образование – пазар на труда и  преодоляване на хроничния недостиг на кадри в региона.  Чанев инициира среща на директорите на ПГ „Васил Левски“  и ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“  Нина Терекиева и Таня Тюркеджиева с ръководството на завод „Пневматика“, на която бе обсъден пилотен  механизъм за дългосрочно партньорство, полезно и за двете страни. „Пневматика“ е сред водещите машиностроителни фирми в областта, а разширяването на производството й изиска наемане на допълнителна работна ръка. „Готови сме да предоставим база, специалисти и стипендии за обучение на ученици, които са мотивирани да работят при нас или най-малкото да придобият знания и умения в реална среда, заяви финансовият мениджър на компанията Красимир Паскалев. Първата стъпка са т.нар. летни стажове на учениците, които са задължителни по учебен план. Ученици от специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ в ПГ „Васил Левски“ ще могат да се обучават с оборудване от ново поколение в цеховете на „Пневматика“. „Идеята е да обвържем теорията с практиката и да създадем работещ модел за партньорство между професионалните училища, бизнеса и висшето образование, какъвто има в Европа. Да мотивираме учениците и родителите и да повишим качеството на подготовката. Готови сме да участваме в съвместни информационни кампании сред подрастващите“, обясни Паскалев. „Т.нар. дуално обучение навлиза широко в образованието, в Кърджали все още е новост. Убеден съм, че това е работеща формула в подкрепа на регионалната икономика. Крайно време е проблемът с недостига на кадри да се решава не хаотично, на парче, а в перспектива, с добро планиране и синхрон на търсенето и предлагането“, подчерта областният управител. В разговорите участва и началникът на РУО Гроздан Колев, който оцени като изключително важен момент подадената от бизнеса ръка. „Имаме установен контакт, налице е позитивната нагласа на заинтересованите страни, следващата стъпка е изграждането на мотивация, а най-прекият път към нея е положителният пример“, коментира Колев. 

Източник: kardjali.bgvesti.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини