От х:

Днес в x:

Концерт за тинейджъри и оркестър на сцената на театъра

    Петък следобед. Часът е някъде около 16. Група младоци излизат от сградата на театъра в Хасково. От репликите им се долавя, че се уговарят за среща, за да отидат заедно на последния за сезона концерт на Камерния оркестър на 4-ти юли. Договорката правят още от сега, за „по-сигурно, „да не стане разминаване“.

    А едва час по-рано тези момчета са чули не само за първи път на живо класическа музика, ами и за първи път въобще за 15-те години, на които са.

    Около 15 часа този следобед тези момчета бяха част от осмокласниците от различни училища в града, които присъстваха на открития урок на Камерния оркестър. Същите тези момчета седяха на първия ред. Преди да започнат изпълненията, добросъвестно си признаха, че са ядосани на класната си, задето им губи времето. След тях обаче, пак от сърце, й благодариха.

    Промяната дойде в рамките на 60-те минути, прекарани с оркестрантите и красивата музика, необратима от времето.

    В залата – пълно с осмокласници. Срещу тях - блесналите очи на музикантите, а отпред - стройната осанка на диригента Цанислав Петков. Не само като диригент, задачата му е да е пътеводител на децата в класическата музика. Прави го на техния език, а когато размаха палката, за да поведе колегите си към следващото музикално приключение, децата са като омагьосани.

    На влизане в залата всеки тийнеджър получи анкетен лист с няколко въпроса-за това, какви прояви биха го заинтересували, какъв музикален стил предпочита, но и дали е харесал концерта на Камерния оркестър, дали би се върнал в концертната зала отново. Анкетите са подготвени от заместник-кмета по културата Милена Трендафилова, а идеята й е да направи обратната връзка с младите хора и тяхната потребност от културни събития. Тя също присъства в залата и е част от емоцията и магията, която се случва в нея.

    Магия са и резултатите от анкетите. За много от тях личи, че са попълнени още преди концерта, механично. На въпроса „хареса ли ви проявата“ е отбелязано първоначално квадратчето с отговор “не“, такъв отговор следва и на въпроса дали отново би дошъл анкетирания на класически концерт. В последствие обаче, след преживяното, тинейджърите явно са пременили мнението си и първоначалните механични отрицания са заменени с отговори с „да“.

    Така става ясно, че един час може да донесе промяна във вкуса и нагласата на един млад човек, става ясно, че вкусът се култивира постепенно и тийнейджърите могат да отворят сърцата си за стойностното, стига да имат пътеводител пред себе си, такъв, който да ги зарази за крисивото.

    Петък. Някъде около 16.05. изводите са: Концерт за тинейджъри и оркестър на сцената на театъра категорично си е заслужавал организацията и категорично е едно успешно начинание.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Кр
      Красимира Славова
      5 0
      22:29, 23 юни 2017
      Вие от Камерния го правите успешно-с търпение и желание,адмирации за това! Просто не спирайте,защото децата започват да ви обожават.
    Последни новини