От х:

Днес в x:

Чанев е за широко обществено обсъждане на идеята за отваряне на връзка от Детелината на смъртта към Пазара

Необходимо е широко обществено допитване за евентуално отваряне на пътя през Детелината на входа на Кърджали, рискът е огромен, а за нас безопасността на гражданите е на първо място. Това каза областният управител Никола Чанев, който днес се срещна с представители на Постоянната комисия по туризъм, европейски проекти и екология към ОбС по тяхно настояване във връзка с подписка на хотелиери и ресторантьори от вилните зони на Главатарци, Енчец и Брош за отваряне на еднопосочната улица от блока на „Кока кола“ към Пазара на производителите за леки автомобили през летния сезон. Според вносителите на подписката, подобна стъпка ще облекчи изключително натоварения трафик по булевард „Беломорски“, ще намали автопроизшествията и ще улесни достъпа на туристите до вилните селища на яз. „Кърджали“.  Много от нашите гости пресичат града и обикалят през кръговото на Автогарата заради ограниченията и липсата на указателни табели, твърдят хотелиерите.

Спорният участък през т.нар. блок на „Кока кола“ бе затворен преди години заради многобройни пътни инциденти, някои от тях с човешки жертви, припомни началникът на КАТ Пътна полиция главен инспектор Иван Бакърджиев. /Последната катастрофа с ТИР е от миналото лято/. Трасето е с висок наклон, около 6-7 процента, а обособеният насип с метална ограда тип мантинела служи като физическо препятствие за отклоняване на аварирали автомобили, обясни Бакърджиев, който изтъкна, че през активния летен сезон трафикът е най-интензивен в участъка между комплекс „Младост“ и кръговото на Автогарата, където се образува тапа.

„През миналата година около 2 млн МПС са прекосили Кърджали, а тази година се очаква ръст от 25 на сто. При тези параметри отклоняването на туристическия поток от Детелината към Пазара няма да има забележим ефект върху трафика, а рискът за сигурността на хората от квартала е сериозен, коментира Чанев. Участниците в срещата се обединиха около становището, че на този етап работещото решение е да се монтира указателна табела на кръстовището пред болницата, която да упътва туристите към Енчец и Главатарци и да им спести объркването и излишните маневри. Според председателя на комисията по туризъм Радослав Милев, постъпки за това са правени  нееднократно, има и гласувани от ОбС средства, но табели все още няма. Самият той изрази готовност да ги поръча със собствени средства. Началникът на КАТ Иван Бакърджиев обърна внимание и върху други въпроси, касаещи контрола на движението, а именно - острия недостиг на места за паркиране, отсъствието на синя зона и репатриращ автомобил, липсата на видеонаблюдение и др, които стоят за решаване пред местната власт и които усложняват пътната обстановка. За съжаление, въпреки предварителните анонси, инициаторът на срещата - зам.-председателят на ОбС Кадир Мустафов и част от съветниците от Комисията по туризъм  не се отзоваха на разговорите.  

Това съобщиха от преслужбата на областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Манев
    0 0
    18:06, 23 юни 2017
    Те и сега си минават от там. Сложете една камера и ще видите.

Още новини

Последни новини