От х:

Днес в x:

Руски дипломат оглави нова антитерористична служба на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи опитния руски дипломат Владимир Воронков за началник на новосъздадената Служба на ООН за борба с тероризма.

Досега Воронков бе посланик на Русия в международните организации във Виена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на ООН Фархан Хак заяви, че на новата си длъжност Воронков ще ръководи усилията на световната организация за борба с тероризма и ще участва във вземането на решения в тази сфера. 

Воронков има над 30 години опит в руската дипломация и е работил главно по въпроси, свързани с ООН. 

"Противодействието на тероризма е едно от нещата, по които повечето страни могат да работят с Русия", каза високопоставен западен дипломат. По думите му Западът и Русия имат много различни възгледи относно това кое се брои за тероризъм и как се противодейства на това явление, но поне е тема, по която може да се дискутира по-лесно, отколкото по политически въпроси и мироопазване. П

редставители на четири от петте сили с право на вето в Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция и Китай - са заемали ръководни длъжности в централата на ООН в Ню Йорк през последното десетилетие. 

Американец отговаря за политическите въпроси, британец - за хуманитарните, французин - за мироопазването, а китаец - икономическите и социалните въпроси. През последните седем години руснак оглавява базираната във Виена Служба на ООН по наркотици и престъпност.

"Честно казано, руснаците са недостатъчно представени в най-висшите нива в ООН", каза западният дипломат, пожелал анонимност. 

Общото събрание на ООН одобри миналата седмица създаването на антитерористичната служба, която ще помага на държавите да приложат световната стратегия за борба с тероризма, приета от Общото събрание през 2006 г. Тази стратегия се преразглежда на всеки две години. 

Целта й е да бъдат взети мерки срещу обстоятелствата, довеждащи до разпространение на тероризма, мерки за превенция и борба с тероризма, изграждане на капацитет в отделните държави за борба с тероризма, спазване на човешките права и върховенството на закона като основа на борбата с тероризма. 

Назначаването на Воронков слага край на спекулациите сред някои дипломати, че Москва е поискала посланика й в САЩ Сергей Кисляк да заеме поста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини